Frančak prvi kroz cilj 13. izdanje biciklističke trke “Beograd - Banjaluka”

Dušan Repija
Frančak prvi kroz cilj 13. izdanje biciklističke trke “Beograd - Banjaluka”

Banjaluka - Biciklista poljskog Vostera Pavel Frančak ukupni je pobjednik 13. trke “Beograd - Banjaluka”, koja je juče završena u najvećem gradu Srpske.

Četiri etape ukupne dužine 687 kilometara odvezao je za 14.55:35 časova, baš kao i Nijemac Aron Gorser (Bajk eid), ali je zbog boljih pozicija na etapama stigao do najvišeg stepenika pobjedničkog postolja i sakupio najviše bodova za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Treće mjesto pripalo je Mađaru Atili Valteru, koji vozi za poljski tim CCC.

- Prije posljednje etape nadao sam se da mogu do ukupne pobjede i znao sam da moram imati savršenu trku. Uspjeli smo kao tim da se držimo pri vrhu, u prvoj grupi i na kraju sam imao najviše snage za finiš. Ovo je najveći uspjeh u mojoj karijeri i rezultat koji će mi sigurno stvoriti mnogo bolje preduslove da još napredujem. Bilo mi je odlično jer prvi put učestvujem na trci i nisam znao šta da očekujem, ali nosim odlične utiske s obzirom na to da je organizacija, ali i konfiguracija, sve četiri etape bila onakva kakva mi odgovara - rekao je Frančak.

Biciklizam je još jednom pokazao da je nepredvidiv sport s obzirom na to da je vodeći u generalnom plasmanu prije posljednje etape Aron Gejt imao solidnu prednost, ali tokom posljednje etape zadesio ga je veliki peh pošto je pao pa je samim tim izgubio sve šanse za visok plasman i završio tek na 42. mjestu sa četiri i po minuta zaostatka za pobjednikom. Frančaku je žutu majicu uručila predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je ujedno i generalni pokrovitelj trke.

- Banjaluka i Beograd te ostali gradovi učesnici ovom trkom postali su veoma važni. Ljudi koji su došli ovdje iz više od 20 zemalja pokazatelj su da smo uradili veliki posao, a to ne bi bilo moguće da nismo u stanju da organizujemo ovakav spektakl - izjavila je Cvijanovićeva.

Pobjednik posljednje etape je Slovenac Marko Kump iz ekipe Adrija Mobajl, ali mu to nije bilo dovoljno da se umiješa u borbu za ukupni plasman budući da je bio loš u prvoj etapi. Veliku podršku trci koja je prvi put imala četiri etape dali su svi gradovi domaćini kroz koje je prošla trka, kao i Vlada RS sa premijerom Radovanom Viškovićem na čelu te Ministarstvo porodice, omladine i sporta sa ministarkom Sonjom Davidović. Direktor trke Vladimir Kuvalja naglasio je da je sve proteklo u najboljem redu i da je organizacija položila ispit, a posebno je zahvalio svom timu, kao i policiji Srpske te najavio da bi trka iduće godine mogla imati pet ili šest etapa s obzirom na veliku zainteresovanost gradova koji trku vide kao odličnu promociju turističkih potencijala.

Pored žute, bijela majica za najboljeg mladog vozača pripala je Atili Valteru, plava za najboljeg brdskog vozača Oskaru Ajali (Strongmen) i crvena za spint Vilijamu Davidu Perezu (Strongmen).

Fešta u Razboju Ljevčanskom

U čast legendi jugoslovenskog biciklizma Tanasiji Kuvalji trka je prvi put prošla kroz njegovo rodno mjesto, Razboj Ljevčanski. Mještani srbačkog sela priredili su cjelodnevni kulturno-umjetnički program, a održana su i takmičenja koja su zaštitni znak kulture i istorije našeg naroda.

- Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo se iduće godine opet sastati, a do tada moje rodno mjesto dobiti društveni dom čija je gradnja upravo ozvaničena - rekao je učesnik Olimpijskih igara 1968. u Meksiku.

Višestruki efekti

Prije starta posljednje etape veliki broj mladih Prnjavorčana učestvovao je u mini-trkama na biciklima, a dan ranije priređen je bogat zabavni program.

- Zadovoljni smo zapažanjima velikog broja učesnika koji su iz našeg grada ponijeli lijepe uspomene. Počastvovani smo činjenicom da smo bili domaćini posljednje etape, a boravak tako velikog broja učesnika i njihove pratnje može nam donijeti višestruke efekte na afirmaciji Prnjavora, pogotovo na turističkom planu - rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je imao ulogu glavnog domaćina za učesnike trke.

B. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana