Франчак побједник трке “Београд - Бањалука”

Д.Р.
Франчак побједник трке “Београд - Бањалука”

Бициклиста пољског Востера Павел Франчак укупни је побједник 13. трке “Београд - Бањалука” која је данас завршена у највећем граду Српске. Четири етапе укупне дужене 687 километара одвезао је за 14.55:35 часова, баш као и Нијемац Арон Горсер (Бајк еид), али је због бољих позиција на етапама стигао до највишег степеника побједничког постоља и скупио највише бодова за Олимпијске игре у Токију 2020. године.Треће мјесто припало је Мађару Атили Валтеру који вози за пољски тим ЦЦЦ.

- Прије посљедње етапе надао сам се да могу до укупне побједе и знао сам да морам имати савршену трку. Успјели смо као тим да се држимо при врху, у првој групи и на крају сам имао највише снаге за финиш.

Ово је највећи успјех у мојој каријери и резултат који ће ми сигурно створити много боље предуслове да још напредујем. Било ми је одлично јер први пут учествујем на трци и нисам знао шта да очекујем, али носим одличне утиске обзиром да је организација, али и конфигурација све четири етапе била онаква каква ми одговра - рекао је Франчак.

Бициклизам је још једном показао да је непредвидив спорт с обзиром да је водећи у генералном пласману прије посљедње етапе Арон Гејт имао солидну предност, међутим, током посљедње етапе задесио га је велики пех пошто је пао па је самим тим изгубио све шансе за висок пласман и завршио на тек 42. мјесту са четири и по минута заостатка за побједником. Франчаку је жуту мајицу уручуила предсједница Српске Жељка Цвијановић која је и уједно генерални покровитељ трке.

- Бањалука и Београд те остали градови учесници са овом трком постали су веома важни. Људи који су дошли овдје из више од 20 земаља показатељ су да смо урадили велики посао, а то не би било могуће да нисмо у стању да организујемо овакава спектакл - изјавила је Цвијановићева.

Побједник посљедње етапе је Словенац Марко Кумп из екипа Адрија Мобајл, али му то није било довољно да се умијеша у борбу за укупни пласман обзиром да је био лош у првој етапи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана