FIBA se izvinila Srbiji

Glas Srpske
FIBA se izvinila Srbiji

BEOGRAD - Predsjednik Svjetske košarkaške federacije (FIBA) Ivan Menini izvinio se juče u Beogradu zbog sudijske greške u polufinalu Svjetskog prvenstva u Turskoj, ali je pozvao Srbiju da gleda u budućnost.

Menini je poslije sastanka sa čelnicima Košarkaškog saveza Srbije u Beogradu pričao novinarima o vezama svjetske i nacionalne federacije, ali je izvještače najviše zanimalo njegovo viđenje tog polufinala, u kome je Kerem Tunčeri iz Turske postigao pobjedonosni koš iz auta. To je bila najveća, ali ne i jedina gruba sudijska greška na račun srpskog tima u polufinalu sa domaćinom.

- Znao sam da ćemo pričati o tome i dugo sam se spremao za taj odgovor. Pričali smo o tome na bordu FIBA i zaključili smo da su sudije griješile. To se u sportu dešava, pritisak je bio veliki. Izvinjavam se zbog toga, ali to je dio sporta - rekao je Menini.

Osim tog koša, bilo je još nekoliko propusta, ali je KSS ulagao žalbu zbog toga što je Kerem Tunčeri nagazio liniju prije nego što je šutirao i postigao koš za pobjedu od 83:82.

- Sudijske greške su dio sporta i one se dešavaju. Moje životno opredjeljenje je da gledamo u budućnost i pozivam i vas da se okrenemo budućnosti - dodao je Menini.

Predsjednik FIBA posjetio je Beograd i tokom dva dana razgovarao je sa čelnicima KSS o budućoj saradnji i jačanju veza domaćeg i svjetskog saveza.

- Došao sam u Srbiju jer je ona košarkaška sila i važan član FIBA. Razgovarali smo o mnogim pitanjima sa novim rukovodstvom KSS sa kojima dijelimo mnoge interese. Razgovarali smo o sistemu takmičenja, komercijalnim i drugim pitanjima - rekao je Menini.

Predsjednik KSS Dragan Đilas rekao je da je Meniniju predstavljen program novog rukovodstva saveza.

- Za nas je vitalno da imamo dobre odnose sa FIBA, a hteli smo da stavimo i tačku na Svetsko prvenstvo u Turskoj. Pričali smo o našim planovima, programu i želji da imamo svoje predstavnike u svim telima FIBA - istakao je Đilas.

Predsjednik KSS kazao je i da je jedna od želja bila da se napravi takav sistem da reprezentacije mogu češće da igraju pred svojim navijačima. Sadašnji prvi čovjek FIBA bio je nekada i predsjednik Košarkaškog saveza Francuske. Potpredsjednik KSS zadužen za reprezentativne selekcije Dejan Bodiroga rekao je da su se sa Meninijem podsjetili nekadašnje saradnje dva saveza i da postoje planovi o mogućoj budućoj saradnji. 

Bauman

Kancelarija Košarkaškog saveza Srbije ranije je obaviještena da generalni sekretar FIBA Nijemac Patrik Bauman zbog bolesti neće doputovati u Beograd kako je bilo planirano i da će umjesto njega to uraditi predsjednik Menini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana