FIBA се извинила Србији

Глас Српске
FIBA се извинила Србији

БЕОГРAД - Предсједник Свјетске кошаркашке федерације (FIBA) Иван Менини извинио се јуче у Београду због судијске грешке у полуфиналу Свјетског првенства у Турској, али је позвао Србију да гледа у будућност.

Менини је послије састанка са челницима Кошаркашког савеза Србије у Београду причао новинарима о везама свјетске и националне федерације, али је извјештаче највише занимало његово виђење тог полуфинала, у коме је Керем Тунчери из Турске постигао побједоносни кош из аута. То је била највећа, али не и једина груба судијска грешка на рачун српског тима у полуфиналу са домаћином.

- Знао сам да ћемо причати о томе и дуго сам се спремао за тај одговор. Причали смо о томе на борду FIBA и закључили смо да су судије гријешиле. То се у спорту дешава, притисак је био велики. Извињавам се због тога, али то је дио спорта - рекао је Менини.

Осим тог коша, било је још неколико пропуста, али је КСС улагао жалбу због тога што је Керем Тунчери нагазио линију прије него што је шутирао и постигао кош за побједу од 83:82.

- Судијске грешке су дио спорта и оне се дешавају. Моје животно опредјељење је да гледамо у будућност и позивам и вас да се окренемо будућности - додао је Менини.

Предсједник FIBA посјетио је Београд и током два дана разговарао је са челницима КСС о будућој сарадњи и јачању веза домаћег и свјетског савеза.

- Дошао сам у Србију јер је она кошаркашка сила и важан члан FIBA. Разговарали смо о многим питањима са новим руководством КСС са којима дијелимо многе интересе. Разговарали смо о систему такмичења, комерцијалним и другим питањима - рекао је Менини.

Предсједник КСС Драган Ђилас рекао је да је Менинију представљен програм новог руководства савеза.

- За нас је витално да имамо добре односе са FIBA, а хтели смо да ставимо и тачку на Светско првенство у Турској. Причали смо о нашим плановима, програму и жељи да имамо своје представнике у свим телима FIBA - истакао је Ђилас.

Предсједник КСС казао је и да је једна од жеља била да се направи такав систем да репрезентације могу чешће да играју пред својим навијачима. Садашњи први човјек FIBA био је некада и предсједник Кошаркашког савеза Француске. Потпредсједник КСС задужен за репрезентативне селекције Дејан Бодирога рекао је да су се са Менинијем подсјетили некадашње сарадње два савеза и да постоје планови о могућој будућој сарадњи. 

Бауман

Канцеларија Кошаркашког савеза Србије раније је обавијештена да генерални секретар FIBA Нијемац Патрик Бауман због болести неће допутовати у Београд како је било планирано и да ће умјесто њега то урадити предсједник Менини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана