Европско првенство у рафтингу: Чеси и Британке укупно најбољи

Г.С.
Европско првенство у рафтингу: Чеси и Британке укупно најбољи

Бањалука - Мушка прва посада репрезентације Чешке са 859 бодова и даме из Велике Британије са 877 поена били су најбољи у укупном пласману на Европском првенству у рафтингу, које је одржано у Бањалуци.

Да су мушки такмичари из Чешке били доминантни на брзацима Врбаса, доказала је и њихова друга посада, која је скупила 826 поена и заузела друго мјесто, док је трећа завршила Словенија (799). Запажен резултат остварили су рафтери из БиХ, који су у укупном пласману били четврти са 764 бода. Код жена су иза Британки завршиле Рускиње са 851 бодом, а треће су биле Италијанке (843). Представнице БиХ завршиле су као десете са 549 бодова. Посљедња дисциплина првенства био је спуст за сениоре и сениорке. Код мушких најбоља је била Чешка један, испред БиХ и Словеније, а код дама Русија, док су друго и треће мјесто освојиле Велика Британија и Чешка. Током најатрактивније трке првенства, на ноћном слалому, који се возио у суботу, најбољи су били Чеси, који су заузели прво и друго мјесто. Злато је освојила друга екипа ове земље, а сребро прва, док је треће мјесто припало Словенији. Посада Дајак клуба из Бањалуке такмичење је завршила на седмом мјесту.

Златном медаљом освојеном у спринту били су презадовољни у чешкој репрезентацији. Капитен Рафтинг клуба Троја Јиржи Паша истакао је да је очекивао висок пласман, али не и побједу.

- Стварно смо напорно тренирали и код куће и у Бањалуци, али нисмо се надали златној медаљи. Ипак је конкуренција веома јака, тако да је ово велики резултат за наш тим - казао је Паша.

У женској конкуренцији тријумфовала је Италија испред Мађарске и прве посаде Велике Британије. У категорији до 19 година злато је освојила Словачка, док су Руси били најбољи у конкуренцији до 23 године. У мастер категорији најбољи су били Чеси.

Освајање бронзане медаље у дисциплини спринт у категорији Р6, највећи је успјех бањалучког рафтинга у његовој историји. И не само бањалучког, већ и рафтинга РС и БиХ. Медаљу је освојила посада у саставу: Андреј Замоло, Дејан Марковић, Небојша Тадић, Драшко Убипарип, Игор Кузмановић и Драган Бабић.

- То смо могли само сањати и досањали смо медаљу код куће. Напорно смо тренирали и током зиме, када је ријека била хладна, а временски услови веома лоши. Сада се коначно сав тај труд исплатио. Мало нам је недостајало и да у дисциплини "хед ту хед" дођемо до подијума - рекао је Бабић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана