Европска одбојка стиже у Бањалуку

Милан Зубовић
Европска одбојка стиже у Бањалуку

Бањалука - Одбојкашице БЛ волеја данас ће сазнати имена противника у ЦЕВ купу, а то неће бити једино међународно такмичење у којем ће наступити идуће јесени.

Бањалучанке ће играти и Средњоевропску (МЕЛ) лигу са осам клубова из четири земље и стартоваће другог викенда у октобру када ће гостовати Бимал-Јединству у Брчком потом ићи у госте Каштелима и онда угостити Славију из Братиславе.

- Наступ у Средњоевропској лиги озбиљан је искорак за одбојку Бањалуке, Републике Српске и БиХ. Лијепо је све ово чути, али нас чека пакао јер је то велики изазов који тражи огромне обавезе пошто у МЕЛ наступају водећи клубови својих земаља који у својим редовима имају двије или три странкиње па ће наш задатак бити изузетно тежак. Буџет нам је 260.000 марака чиме смо покрили све обавезе и активности. То је реалан оквир, скроман и одбојкашки, а за МЕЛ ће нам требати 150.000 КМ - изјавио је директор БЛ волеја Душко Овука.

Утакмице ће бити игране у “Борику” јер он једини испуњава услове за одбојку.

- Вјерујем да ће изгурати финансијски и организационо да из нашег града оде лијепа спортска слика, али највећи проблем биће како научити да губимо јер годинама побјеђујемо. То ће бити цијена коју ћемо платити у степену такмичења које је на вишем нивоу од Премијер лиге и биће то добра прилика да видимо колико можемо догурати у много озбиљнијој конкуренцији. Када је у питању ЦЕВ куп надамо се да ћемо добити противника који није много удаљен пошто ће нас тај пут онда много коштати - рекао је Овука.

Тренер екипе Драшко Маџар сматра да ће ово бити добар искорак напријед јер ће екипа осјетити снагу тимова из региона и напредовати.

- Иза нас је најуспјешнија сезона у посљедњих десет година и због добре организације завршнице Купа БиХ добили смо позив за наступ у МЕЛ. Имамо контуре тима којег би појачали са двије играчице мада већ сада можемо да се носимо са екипама из МЕЛ лиге - рекао је Маџар.

Савјетник у БЛ волеју Вељко Башић који је селектор Црне Горе казао је да је ово тек почетак те да се морају трудити да задрже константу у организацији клуба односно да не наступе само једну сезону.

- Треба да покажемо да Бањалука има своје мјесто на међународној сцени и сам излазак на евросцену даје нову димензију одбојци. Сада имамо обавезу и притисак да направимо добар резултат, али уједно и нађемо начин на који ћемо кренути да скупљамо искуство искључиво за идућу годину - истакао је Башић.

Директор ЈУСЦ “Борик” Ненад Талић казао је да је дворана “Центар” добила употребну дозволу и да се у њој одржавају тренинзи из четири-пет спортова док је расписан тендер за набавку преостале спортске опреме.

Подршка градоначелника

Подршка БЛ волеју стигла је и од градоначелника Бањалуке Игора Радојичића.

- Иза клуба је успјешна сезона са добрим резултатима не чему им честитам и пред њим је нова сезона пуна изазова. Утакмице Средњоевропске лиге биће игране у “Борику” и надамо се да ће то бити традиција јер одбојка има тенденцију раста и достизања спортских висина за разлику од рукомета којем је много теже да достигне висине на којима је био. Потенцијал постоји, а Бањалука је гладна квалитетног спорта јер наша публика добро зна шта су квалитетни резултати пошто су из ње потекли олимпијски, свјетски и европски шампиони. Поред редовног издвајања ребалансом буџета биће уплаћено још 20.000 марака за МЕЛ што ће од града бити око 50.000 КМ - рекао је Радојичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана