Elitne sudije iz Srpske krstare svijetom

D. Repija, M. Zubović
Elitne sudije iz Srpske krstare svijetom

Banjaluka - Republika Srpska ne može da se diči teniserima u svjetskom ili evropskom vrhu, ali ima tri predstavnika među sudijama koji iz sedmice u sedmicu krstare meridijanima i paralelama po najvećim turnirima.

Glavni sudija Srđan Svjetlanović i linijski Bojan Simeunović prošle sedmice bili su u dalekom Akapulku, dok je linijski sudija Ozren Đurđević bio na turniru u Dubaiju.

Prva dvojica prisustvovali su nezaboravnom turniru na kojem je posljednji aplauz zaslužio problematično-harizmatični Nik Kirjos. Bilo im je to prvo učešće na jednom od najbolje organizovanih turnira iz serije 500, a kako sami kažu, uspomene iz mondenskog meksičkog ljetovališta pamtiće zauvijek.

- Sve je bilo odlično, jedinstven doživljaj. Domaćini gostoljubivi i veseli, srdačni, toliko srećni kada kažete da vam je lijepo... Nema više toliko Amerikanaca, s obzirom na zategnute odnose između dvije zemlje. Sa druge strane, na ulicama policija sa dugim cijevima, baš kao u filmovima, ali na njih bukvalno niko ne obraća pažnju, jer je to jednostavno način života koji se odomaćio u ovom dijelu Meksika. Turnir kao turnir, sigurno među dva ili tri najbolje organizovana u ovoj kategoriji, a mnogi igrači su rekli da je bolji i od nekih mastersa. U razgovoru sa kolegama, složili smo se da je definitivno jedan od najboljih turnira na kojima smo učestvovali - prvi su Svjetlanovićevi utisci.

On je bio glavni sudija na nekoliko mečeva u kvalifikacijama singla, te u prvom kolu dubla u kojem su, najbolji par svih vremena, braća Bob i Majk Brajan savladali Australijance Džona Milmana i Nila Skupskog. Preostali dio turnira bio je linijski sudija, uključujući i finale između Kirjosa i Aleksandra Zvereva. Australijanac je definitivno obilježio prošlu sedmicu jer je savladao Andreasa Sepija, Rafaela Nadala, Stana Vavrinku, Džona Iznera i na kraju Zvereva. Iako je publika od početka turnira uglavnom navijala za njegove rivale, na kraju je sa sombrerom na glavi i trofejom u ruci dobio zaslužen aplauz.

- Mislim da je u finalu imao jednak broj navijača kao Zverev. Momak je najtalentovaniji teniser kojeg sam ikad vidio, a sa druge strane umije da bude, neću da kažem arogantan, ali iskoči van svih matrica ponašanja koje publika podrazumijeva. Nekima to legne, nekima ne, ali kako je vrijeme odmicalo, sve više je bilo onih koji su ga prihvatili. Ono što sam primijetio, vrlo je korektan sa protivnicima, jer je u finalu priznao da je jedna lopta sumnjiva, iako je bio vrlo važan poen i sugerisao je Zverevu da traži čelendž, što je ovaj i uradio i dobio poen - rekao je Svjetlanović.

Na to se nadovezuje Simeunović, koji kaže da je Kirjos van terena neposredan i vrlo prijatan.

- Na turnir je došao sa dva prijatelja, bez trenera, fizioterapeuta, menadžera... Često smo ga viđali u fan zoni, apsolutno niko ne bi rekao da će baš on biti osvajač trofeja. I sam je priznao da je nekoliko sati pred finale išao na džet ski, a Zverev ga gledao u čudu. Nijemac je po završetku finala standardno zahvalio organizatorima, ljudima u boksu, te pomenuo Kirjosove prijatelje u pozitivnom kontekstu, našalivši se da ne zna zbog čega su tu. Kirjos mu je odgovorio da ih je poveo da se zabave, što je izazvalo smijeh. Svjestan je da mu takav pristup često nije bio saveznik, ali je ovaj put uspio da se koncentriše na teren i pokaže koliki je talenat - rekao je Simeunović.

U dosadašnjoj karijeri imao je priliku da sudi na ATP turnirima u Beču, Sofiji, Dejvis kupu, te NjTA turniru u Lincu, a dobre odluke preporučile su ga organizatorima mastersa u Monte Karlu.

- Biće to najveći turnir u mojoj dosadašnjoj karijeri, ali sam spreman za sve izazove. Lijepo je kada neko prepozna vaš rad, a ujedno mi je drago što ću, osim posla koji volim, proputovati dobar dio svijeta - naglasio je Simeunović.

Svjetlanović je angažovan i u Teniskom savezu BiH, koji bi od njegovog puta u Meksiko trebalo da ima višestruku korist, baš kao i njegov matični klub Mladost iz Banjaluke.

- Sreo sam se sa starim poznanikom, tehničkim direktorom turnira Tanom Kruzom. On je bukvalno prvi čovjek meksičkog tenisa. Obećao mi je da će ovog ili sljedećeg ljeta dovesti desetak klinaca u Banjaluku da treniraju sa našim mladim igračima, ali ćemo sve utanačiti na turniru u Budimpešti, gdje ćemo se opet sresti. Kruz će u idućih nekoliko mjeseci sigurno posjetiti Banjaluku, pa ćemo precizirati saradnju - zaključio je Svjetlanović.

Đurđević dio istorije

Na praktično drugom kraju svijeta, Ozren Đurđević je sa samo nekoliko metara udaljenosti bio svjedok istorije tenisa - Rodžer Federer je podigao 100. trofej u karijeri.

- Švajcarac je sa suzama u očima proslavio veliki jubilej. Bio je vrlo emotivan, svjestan da je ispisao stranice istorije. Borna Ćorić u polufinalu i Stefanos Cicipas u finalu nisu imali nikakve šanse. Turnir u Dubaiju sudio sam 12. put, a on je iz godine u godinu bolji. U odnosu na prvi put kad sam bio, kompleks je neprepoznatljiv, centralni teren, a i ostali mnogo su opremljeniji i ljepši. Uslovi za igrače, radnike, sudije, skupljače loptica, sve je na mnogo boljem nivou. Organizacijom su prevazišli nivo turnira serije 500 i apsolutno zaslužuju nivo mastersa, to su više puta sugerisali Federer i Novak Đoković - rekao je Đurđević.

Nadal magnet

Iako je Rafael Nadal završio učešće na turniru prije nego što su organizatori i publika priželjkivali, samo jedno njegovo pojavljivanje bilo je dovoljno da se vidi kolika je zvijezda.

- Oko njega je non-stop bilo na stotine navijača. Na jednom od treninga skupilo se sigurno 700 ljudi, želeći autogram ili fotografiju sa velikim šampionom, a on je sigurno 40 minuta ostao da svima izađe u susret - rekao je Svjetlanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana