EHF odlučuje o suspenziji

Dušan Repija
EHF odlučuje o suspenziji

Banjaluka - Predstavnici rukometnih saveza Republike Srpske i BiH poslali su pismo evropskoj kući rukometa (EHF) u kojem su je detaljno obavijestili o preduzetim koracima ka izlasku iz krize.

Rok za normalizaciju odnosa koji je postavio EHF ističe danas, a kako je bilo jasno da nagomilani problemi ne mogu biti riješeni u tako kratkom roku, rukometni radnici se nadaju da će preduzeta inicijativa i ponuđena rješenja, koja bi trebalo da budu usvojena 26. avgusta na vanrednoj sjednici Skupštine, biti dovoljni za izbjegavanje suspenzije.

- Usaglasili smo koncept koji podrazumijeva osnivanje dva udruženja i to jednog za klupska takmičenja, a drugog za rad reprezentacija. Osnivači oba udruženja bili bi RS BiH, RS FBiH i RS RS. Udruženja bi bila registrirana kao samostalne pravne osobe i imale bi svoj ID broj, svoj žiro-račun te potrebne organe i tijela. Oba udruženja djelovala bi u okviru RS BiH i pod nadzorom UO RS BiH (Nadzorni odbor bi činili predsjednik i dva potpredsjednika RS BiH), a prestala bi sa radom onog trenutka kada RS BiH bude funkcionisao u punom kapacitetu i sa raspoloživim ID brojem, te odblokiranim žiro-računom - stoji u pismu koje su potpisali predsjednici RS RS i RS FBiH Marinko Umičević i Asim Šahman.

Za to vrijeme, dosadašnji predsjednik RS BiH Amir Zahirović, koji radi u tehničkom mandatu, po društvenim mrežama vodi kampanju protiv ovih radnji, smatrajući ih nelegalnim i nelegitimnim. On je čak sazvao sjednicu Upravnog odbora za 23. avgust na koju je pozvao predstavnike krovnog i entitetskih saveza. Međutim, kao legalne predstavnike RS RS vidi garnituru bivšeg rukovodstva iako je novo upisano u sudski registar. Zatim je pozvao i nove predstavnike, te upozorio da bi nedolazak srpskih članova na sjednicu Upravnog odbora značio dalju blokadu RS BiH. Na našu opasku da srpski članovi nisu blokirali rad prethodnih godinu i više, a da ništa nije urađeno, ostao je nedorečen. Poslije ovakvih navoda teško je očekivati da će se iko pojaviti na tom sastanku, jer su svi klubovi Premijer lige, ali i entitetski prihvatili novu platformu rješavanja problema. Kako sada stvari stoje, mnogo realnije je da se predstavnici UO RS BiH i članovi Skupštine pojave u Sarajevu 26. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana