Џудо клуба Рандори: Уз добре услове долазе и резултати

Никола Лучић
Џудо клуба Рандори: Уз добре услове долазе и резултати

Источно Сарајево - Титула свјетског првака Немање Мајдова сан је сваког младог џудисте са ових простора који први пут крочи на татами, а уколико наставе са добрим резултатима, чланови Немањиног матичног клуба, Рандори, на добром су путу да крену његовим стопама.

Међутим, долазак до самог врха неће бити нимало лак, јер је потребан велики труд да све коцкице дођу на своје мјесто, али уз будно око Љубише Мајдова, који је препознао и таленат свог сина, посао ће бити знатно олакшан. Његов тим је прије неколико дана у Александровцу још једном потврдио да је без премца у РС, пошто су се златним медаљама у сениорској конкуренцији окитили Лав Дивљан, Никола Пљеваљчић и Милош Мандић и тако одбранили титулу из прошле сезоне.

- Џудо је процес који креће од пионирских дана. Бавити се овим спортом није једноставно као што је то, рецимо, испећи хљеб. Имамо веома талентовану генерацију пионира и могуће је да се ту назиру будући шампиони који су у стању да понове Немањин успјех. Са дјецом треба пажљиво радити, јер сваки прелазак у вишу узрасну категорију може да буде јако осјетљив. Ништа не може да се уради преко ноћи и ништа не гарантује успјех - рекао је Мајдов.

Да је велики ентузијаста показао је изградњом сале за џудо из властитих финансијских средстава прије неколико година, али како каже, никада није зажалио због уложеног труда и великих одрицања.

- Увијек се много радило, човјеку никад није жао када ради оно што воли. Сваки родитељ који има дјецу спремну за велике ствари жели да им обезбиједи најбоље могуће услове, а велики тренер је онај који може да препозна таленат. Управо смо завршили и најновију салу, која има 220 квадрата и све је заиста на врхунском нивоу. Имамо једну од најбољих сала за џудо у региону. Велику захвалност дугујемо Милораду Додику, који је препознао наш рад и труд - изјавио је Мајдов.

Клуб Рандори је прије неколико година започео сарадњу са Црвеном звездом, која је по ријечима Мајдова донијела много тога доброг његовом тиму, пошто је све подигнуто на један виши ниво.

- Сарадња са Звездом аутоматски је значила да клуб улази у сами професионализам. У РС и БиХ дијете када почне да тренира џудо кажу му да може бити првак државе и ту све стаје, тешко је отићи корак даље и направити озбиљније ствари. У Србији је све много озбиљније, постоји програм за спортисте који се издвајају у односу на своје вршњаке. Све је кренуло од те приче, јер је наша сарадња уродила плодом за комплетан српски џудо. Све још траје и одвија се у позитивном правцу на обострану корист - јасан је Мајдов.

Један од џудиста који у тиму из Источног Сарајева својим резултатима на себе привлачи све већу пажњу је Мандић, који је чак три пута био јуниорски првак Балкана.

- Могу слободно да кажем да је он најбољи џудиста у БиХ. Довољно је само да се сјетим када је једини успио да избори пласман на Медитеранске игре прошле године и упркос повреди дође до петог мјеста. То довољно говори о његовом квалитету - изјавио је Мајдов.

Мандић, који је и бивши члан Црвене звезде, присјетио се сјајног резултата, али и недавно одбрањеног злата на првенству РС.

- Добро се сјећам повреде лигамената кољена, али упркос свему успио сам да дођем до финалног блока, гдје сам у борби за треће мјесто изгубио од Француза, који је и освајач медаље са Свјетског првенства. То је свакако био сјајан резултат, али предстојећег викенда већ слиједи првенство БиХ, гдје након одбрањеног трона у РС имам највеће амбиције - изјавио је Мандић.

Немања убрзо спреман

Након повреде кољена и опоравка који је требало да траје четири мјесеца, Немања Мајдов ускоро би требало да се врати на татами, а прво наредно такмичење на програму је у Мароку у марту.

- Он је тренутно у Диселдорфу, почео је да тренира два мјесеца послије повреде, иако је требало да одсуствује четири, међутим пресађивање матичних ћелија убрзало је процес. Тренутно се осјећа добро, налази се на 80 одсто својих могућности и требало би да ускоро буде спреман - рекао је Љубиша Мајдов.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана