Дубичанин Драган Кондић бриљира на голу Халдена Норвежане учи и српским псовкама

Синиша Котараш
Дубичанин Драган Кондић бриљира на голу Халдена Норвежане учи и српским псовкама

Халден - Некадашњи голман Рукометног клуба Козара Млијекопродукт из Козарске Дубице Драган Кондић, већ четврту годину каријеру гради у Норвешкој, а протекла сезона за њега је била најуспјешнија, јер је са Халденом играо финале Купа.

Према његовим ријечима, у овој земљи се све више улаже у рукомет, а тренутно је мали број играча са ових простора. Међутим, и ту ће се ситуација, по свему судећи, промијенити.

- Иако нас је мало, сви играмо запажене улоге у својим клубовима, па очекујем да ће у будућности све више рукометаша из регије заиграти на сјеверу Европе. Уосталом, Норвежани су нас одлично прихватили па не треба да вас зачуди када у разговору, уз свој матерњи језик, убаце и понеку псовку на српском језику - са шалом прича Кондић.

Прве три године провео је у друголигашком Фолу гдје је доказао свој квалитет па је услиједио позив да пређе у виши ранг. У Халдену је наставио са сјајним партијама, са процентом одбрана од око 40 одсто па је, иако у клубу брани најбољи голман лиге, Расмус Бек, добијао и све већу минутажу.

- У Норвешку сам стигао 2015. године, на приједлог некадашњег голмана тадашњег РК Партизана, а сада Козаре МП, Тихомира Јањетовића. У Фолду сам провео три године и морам бити искрен и рећи да ми је прва сезона била баш лоша. Међутим, након годину рада са сјајним тренерима, од којих се посебно издваја кондициони тренер Оле Мартин Викен, који је дуго времена провео у њемачком Килу, а сада је у стручном штабу репрезентације Норвешке, те мој тренер голмана, Тихомир, све је кренуло на боље. Већ друге сезоне био сам најбољи голман лиге, а треће најбољи играч клуба - присјећа се Драган.

Наравно, успјеси су продубили жељу за напредовањем, а како се појавила понуда Халдена, није много размишљао и потписао је двогодишњи уговор.

- Екипа је прошле године првенство завршила на четвртом мјесту, а ове су жељели да направе искорак. У тиму су све домаћи играчи, имају и два Данца, а сада сам и ја ту. Тренер је легенда Јан Томас Лауритсен, који ради заиста сјајан посао. Ове године смо играли финале Купа у којем смо поражени од фаворизованог Елверума са 22:30, а на табели смо тренутно шест и имамо шансу да се боримо за четврту позицију. Можда би били и боље пласирани да нисмо имали доста проблема са повредама. У сваком случају, самим пласманом у финале Купа смо изборили пласман у Европу, и то је за овај клуб који је формиран прије само осам година, најбољи резултат у историји - са поносом констатује Кондић.

Норвешка приоритет

Како сам Драган истиче, жеља му је да са породицом остане у Норвешкој гдје су се одлично снашли.

- Тренутно, сви планови су ми везани за ову земљу. Наравно, у случају да буде некаквих понуда, размислио бих заједно са супругом шта и како, али у сваком случају планирамо да останемо у Норвешкој. И нама је овдје почетак био тежак, али смо се временом навикли на другачији начин живота и сада нам је већ све нормално. Кћерка нам овдје иде у вртић, син нам је рођен у Норвешкој и тренутно нам је останак приоритет - нагласио је Кондић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана