Dragica Drapić najbolja među najboljima

Slavko Basara
Dragica Drapić najbolja među najboljima

BANjALUKA - Dragica Drapić, karatistkinja Leotara plus iz Trebinja najbolji je sportista Republike Srpske za 2010. godinu. Tako je sinoć, na posljednjoj četvrtoj sjednici, odlučio devetočlani žiri kojim je ove godine predsjedavao trofejni srpski košarkaš Dejan Bodiroga.

Drapićeva je osvojila po dvije zlatne medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji za Evropskom i Svjetskom prvenstvu i bila istinski ambasador Republike Srpske u 2010. godini.

Kandidate za "Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske" predlagali su strukovni savezi, a potom je žiri izabrao najboljeg među najboljima. Posljednja sjednica je održana u novom RTV domu u Banjaluci nekoliko časova prije sinoćne manifestacije 56. Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske u Banskom dvoru u organizaciji "Glasa Srpske".

- Nikad nije lako izabrati najbolje među najboljima. Znam to iz iskustva jer sam mnogo put bio kandidovan za najbolje, ali isto tako u ovim drugim situacijama kao što je ova u izboru "Glasa Srpske". Trudili smo se da radimo korektno i profesionalano i da u skaldu sa ostaverenim rezultatima imenujemo dobitnike nagrada. Ovakve manifestacije su uvek podstrek za sportiste i još jednom se zahvaljaujem "Glasu Srpske" što mi je ukazao čast da predsedavam ovogodišnjeim žirijem - izajvio je Bodiroga.

Prije posljednje sjednice glavna i odgovorna urednica "Glasa Srpske" Mirjana Kusmuk se zahvalila članovima žirija na predanom radu pri biranju najboljeg sportiste.

Pored Drapićeve na listi deset najboljih sportista Republike Srpske za ovu godinu su još: Žana Novaković (skijanje), Mitar Mrdić (džudo), Dijana Vasić (odbojka), Gorana Tešanović (atletika), Vule Trivunović (fudbal), Darko Savić (kajak), Žarko Lazić (streljaštvo), Marko Panić (rukomet) i Stevo Zolak (boks).

Pored liste od deset sportista dodijeljene su i ostale nagrade sportistima i sportskim radnicima koji su obilježili ovu godinu. Povelju za izuzetan sportski poduhvat godine dobio je veteran-džudista Milanko Mučibabić. Plaketu za izuzetan sportski poduhvat dobio je član OKI Banjaluka Zoran Ješić. Nagrada za dugogodišnji doprinos razvoju sporta pripala je istaknutom fudbalskom radniku Dragiši Saviću, dok je najbolji sportista u sportu za invalide Jovica Radanović, koji se uspješno takmiči u kuglanju i golbalu.

Tri plakete za sportske ambasadore Republike Srpske dobili su rukometašica Gorica Aćimović, članica evropskog klupskog šampiona Koldinga iz Danske, fudbaler Aleksandar Đurić, kapiten reprezentacije Singapura i najbolji strijelac i vaterpolista Duško Pijtelović, igrač Partizana i reprezentativac Srbije.

Nagrada čitalaca "Glasa Srpske" na osnovu prikupljenih glasova pripala je karatistkinji Dragici Drapić.

Perspektivni sportisti

U sklopu manifestacije "Glasa Srpske" svake godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske dodjeljuje priznanja najperspektivnijim sportistima. Ove godine dobitnici su: Stefan Majdov (džudo), Aleksandar Kondić (fudbal), Arijana Okuka (odbojka), Stefan Ivanković (kajak), Ivana Kovačević (skijanje), Saša Sekulić (karate), Sanja Milojica (stoni tenis), Sara Arsić (rukomet), Desanka Ćiro (atletika) i Sara Jaćimović (šah). Najperspektivniji sportista invalid je Goran Ristić (sjedeća odbojka). 

Deset najboljih sportista Republike Srpske za 2010. godinu: "Zlatna" Dragica šampion Srpske 

1. Dragica Drapić (karate)

 Članica karate kluba Leotar plus iz Trebinja u 2010. godini zablistala je punim sjajem i sa pravom je proglašena za najboljeg sportistu Republike Srpske.

A, kako i ne bi bila najbolja kada je ove godine osvojila dva zlatna odličja na Svjetskom prvenstvu, a potom i dvije najsjajnije medalje na evropskom šampionatu. U martu je sa selekcijom BiH na Svjetskom prvenstvu u Beogradu u ITKF federaciji postala pojedinačna i ekipna šampionka planete. Isti uspjeh, ali ovoga puta kao članica reprezentacije Republike Srpske ponovila je na Evropskom šampionatu WKC federacije u Italiji, gdje je bila najbolja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Uz sve to, bila je bez premca na domaćoj sceni.

2. Žana Novaković (skijanje)

Skijašica Smučarskog kluba Jahorina iz Pala stalni je član reprezentacije BiH i već dugi niz godina nema pravu konkurenciju u disciplinama slalom i veleslalom u BiH. Prethodnu sezonu počela je na najbolji mogući način, učestvovala je na brojnim takmičenjima širom Evrope, a kruna je bila nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, gdje je osvojila 40. mjesto u slalomu i 41. u veleslalomu. Kao najboljem predstavniku bh. reprezentacije u Kanadi pripala joj je čast da na ceremoniji otvaranja Igara nosi zastavu. Tokom sezone nastupala je na mnogobrojnim trkama Svjetskog kupa.

3. Mitar Mrdić (džudo)

Džudista trebinjskog Leotara i u ovoj godini imao je niz zapaženih rezultata. Najbolji sportista Republike Srpske za 2008. godinu ove godine postao je šampion Balkana. Nastupao je na 12 takmičenja i imao 53 borbe, od kojih je čak 51 dobio iponom. Prvak je Republike Srpske i BiH. Pored ovih, osvojio je i sve turnire na kojima je učestvovao, a na Svjetskom i Evropskom prvenstvu doživio je pomalo nesrećne poraze iako je u obje borbe vodio i bio blizu pobjede. Osvajao je prva mjesta na turnirima "Siniša Vukelić", "Dragan Ciganović", "Svetozar Mihajlović", "Rajko Kušić", te na "Srbija openu".

4. Dijana Vasić (odbojka)

Članica ŽOK Jedinstvo iz Brčkog i ove godine bila je jedan od nosilaca igre ovog sportskog kolektiva. Matični savez proglasio je za najbolju odbojkašicu Srpske za 2010. godinu, a njen klub je već godinama neprikosnoven u BiH. Standardna je reprezentativka i kapiten selekcije BiH. U ovogodišnjoj sezoni Jedinstvo je osvojilo Kup RS, a nalazi se i na prvoj poziciji u šampionatu BiH. Zajedno sa ostalim "brčanskim princezama" u januaru će zaigrati na međunarodnoj sceni, a u Izboru za 2007. godinu ova sjajna odbojkašica proglašena je za najboljeg sportistu Republike Srpske.

5. Gorana Tešanović

Atletičarka banjalučkog Borca u minulih 365 dana imala je niz zapaženih rezultata. Osvojila je prvo mjesto na Kupu Evrope u bacanju diska na takmičenju održanom na Malti, dok je na Kupu evropskih šampiona, koje je bilo u švajcarskom Bernu, u istoj disciplini bila druga. Bila je bez premca na mitinzima u Zagrebu, Čakovcu, Senti, Zenici i Baru. Uz sve to dominirala je na domaćoj sceni u bacanju kugle i bacanju diska. Prvakinja je Srpske i BiH u obje discipline, a ostvarila je drugi rezultat svih vremena u BiH u bacanju kugle. Stalna je članica bh. reprezentacije u obje pomenute discipline.

6. Vule Trivunović (fudbal)

Fudbal je opet počeo da na Gradski stadion u Banjaluci privlači veliki broj ljubitelja "najvažnije sporedne stvari na svijetu", a jedan od najzaslužnijih za to je kapiten Borca. Ove godine zajedno sa saigračima osvojio je Kup BiH igrajući u finalnim susretima protiv Željezničara 1:1 i 2:2. To ostvarenje i plasman na treće mjesto Premijer lige BiH u prošloj sezoni omogućili su Banjalučanima poslije 18 godina nastup na evropskoj sceni, gdje ih je eliminisala Lozana. Šlag na uspješnu sezonu bila je jesenja kruna koju će četa sa Gradskog stadiona pokušati da sačuva na proljeće.

7. Darko Savić (kajak)

Član banjalučkog Kajak-kanu kluba Vrbas iza sebe ima najuspješniju sezonu u dosadašnjoj karijeri. Na otvorenom prvenstvu BiH u disciplini K-1 spust zauzeo je prvo mjesto, dok je u K-1 sprint bio treći. Na Balkanskom prvenstvu u konkurenciji seniora održanom u Banjaluci bio je šesti. Ove godine mladi Banjalučanin, koji je stalni član reprezentacije, učestvovao je na najvećim smotrama. Na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani u disciplini K-1 slalom bio je 67. Na Evropskom prvenstvu Bratislavi osvojio je 44. mjesto, a na smotri Starog kontinenta do 23 godine u njemačkom Lajpcigu bio je 46.

8. Žarko Lazić (streljaštvo)

Dugogodišnji je član Streljačkog kluba Geofon iz Teslića, koji je već dugi niz godina najuspješniji sportski kolektiv ovog grada. Prvak je Republike Srpske i vicešampion BiH u gađanju vazdušnom puškom međunarodnog programa. Na Svjetskom prvenstvu u Minhenu bio je 65. u gađanju malokalibarskom puškom, 67. u gađanju vazdušnom puškom, a u ekipnoj konkurenciji sa reprezentacijom BiH zauzeo je 23. mjesto. Najveći uspjeh prošle godine bilo je prvo mjesto na vrlo jakom međunarodnom turniru u Splitu. Sa svojim klubom Geofonom osvojio je drugo mjesto u Ligi BiH.

9. Marko Panić (rukomet)

Standardan je član A selekcije BiH i jedan od najboljih igrača Borca m:tel. Sa trofejnim klubom iz Gospodske ulice dvije godine zaredom osvajao je drugo mjesto u šampionatu BiH, i ove sezone su poslije jesenjeg dijela prvenstva na istoj poziciji sa realnim izgledima da u nastavku šampionata sa trona skinu godinama neprikosnovenu sarajevsku Bosnu. Sa Borcem je ove sezone igrao u Kupu EHF. Banjalučani su u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju, u drugom kolu eliminisali turski Ankara spor, da bi poslije toga u trećoj rundi bili poraženi od mađarske Tatabanje Karboneks.

10. Stevo Zolak (boks)

Član Bokserskog kluba Slavija iz Banjaluke bio je prva pesnica jednog od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Republici Srpskoj. Prvak je Republike Srpske za proteklu godinu, a na Desetom međunarodnom turniru "Radovan Bisić", čiji je organizator Slavija, bio je proglašen za najboljeg boksera smotre koja je okupila borce iz deset zemalja. Početkom ove godine Slavija je peti put postala ekipni šampion BiH, a on je u Premijer ligi zabilježio sve pobjede i bio jedan od najzaslužnijih što se titula vratila u Banjaluku. Na meču reprezentacija RS i Vojvodine proglašen je za prvu pesnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana