Dragan Nikolić, trener Igokee za “Glas Srpske”: Ne bih podnio da crnim slovima ostanem upisan u istoriji Igokee

Milan Zubović
Dragan Nikolić, trener Igokee za “Glas Srpske”: Ne bih podnio da crnim slovima ostanem upisan u istoriji Igokee

Beograd - Dragan Nikolić imao je jedan zadatak kada je sjeo na klupu Igokee i uspješno ga je završio. Ekipa iz Aleksandrovca izborila je opstanak u ABA ligi, iako je u jednom trenutku opasno visila iznad ambisa.

Srpski trener bio je treće rješenje na klupi ekipe iste sezone koju je započeo Nenad Trajković, zatim nastavio Žarko Milaković i na kraju on završio. Debi je imao u baksuznom 13. kolu protiv Cibone, koju je uspio da pobijedi i najavi dobre partije na domaćem terenu.

- Da smo kojim slučajem ispali, ne znam kako bih podneo da moje ime ostane crnim slovim upisano u istoriju velikog kluba kao što je Igokea. Kada sam stigao nisam osećao pritisak i znao sam da ću ispuniti ciljeve. Ipak, sa ove vremenske distance kažem da ga je bilo, ali sam ga preuzeo na sebe i nosio sa sobom, ne dozvolivši da igrači, koji su najvažniji u celoj priči, osete tako nešto - izjavio je Nikolić za “Glas Srpske”.

Poslije pobjede nad Cibonom uslijedili su porazi od Budućnosti i Crvene zvezde, da bi novi trijumf stigao u Novom Mestu protiv Krke, koji će se pokazati kao presudan.

- Kapitalnu pobedu ostvarili smo u Novom Mestu, a mnogi su Krku već bili otpisali. Video sam način na koji igraju na svom terenu, gde su pobedili Partizan i znao sam da ih se ne sme nimalo potceniti. Morali smo da izbegnemo zamku na njihovom terenu, gde je pretilo mnogo opasnosti. Na sreću, smo to uspeli i Krka je kasnije pokazala svoju snagu i izborila opstanak, kao i mi - rekao je Nikolić.

Raspored mu nije išao na ruku, a uslijedili su porazi od FMP-a, Cedevite i Olimpije.

- Od mog dolaska raspored je bio izuzetno težak. Imali smo tešku situaciju i rekao sam da što pre moramo doći do sedme pobede. Najslabije energetsko izdanje imali smo na meču u Ljubljani i ne bežim od te odgovornosti, dok smo na ostalim utakmicama delovali dobro. Jedan od prelomnih momenata bila je organizacija završnog turnira Kupa BiH, kada smo dobili obe utakmice na našem terenu i tako stekli određeno samopouzdanje pred završnicu ABA lige - dodao je Nikolić.

Poslije toga uslijedili su mečevi sa Mornarom, Partizanom i Zadrom.

- Odigrali smo tri utakmice, dobili dve dok smo i treću zamalo rešili u svoju korist, ali nam lopta nije htela u koš protiv Partizana u Beogradu. Posle lošeg izdanja u Ljubljani igrači su pokazali fantastičnu reakciju. Nakon tog poraza od Olimpije odigrali smo pet utakmica i prosečno primali 65 poena, što je bio veliki napredak u odnosu na neke ranije partije. To govori o reakciji i tome koliko smo se skupili, odnosno da nam je u glavio bio samo jedan cilj te da ga ostvarimo kako znamo i umemo. Raduje me činjenica da smo ostavili pet pobeda na domaćem terenu uz dva poraza i to od polufinalista plej-ofa Crvene zvezde i Cedevite. Malo je nedostajalo da i njih iznenadimo, protiv jednih smo imali šut za pobedu, protiv drugih za izjednačenje, ali nažalost nije ušlo. U gostima smo mogli da dobijemo Partizan ili FMP, ali nam je nedostajao jedan raspoloženi igrač - naglasio je Nikolić.

Iznio je niz pohvala na račun juniorskog tima, koji je odbranio treće mjesto na završnom turniru ABA lige, igranom u Slavonskom Brodu.

- Čestitam juniorima na trećem mestu, jer je vrhunska stvar dve godine zaredom biti u vrhu regionalne košarke. Tako treba nastaviti, jer će neki od tih igrača napraviti karijeru u seniorskom timu. Dalibor Ilić pokazao je talenat i potvrdio klasu, a njega je promovisao seniorski tim. Ipak, on ima još mnogo prostora za napredak i znam da će biti sve bolji - istakao je Nikolić.

Igokea je sezonu završila 17. marta, jer je zamrznula svoj status u Ligi BiH te propušta ovu sezonu.

- Zaista je neobična situacija da prestajete raditi u martu, kada se obično sve zakuva. Ipak, nisam taj koji vodi politiku kluba, odluka je takva kakva jeste i znao sam šta me čeka kada sam prihvatio posao. Ipak, slična situacija desila mi se već jednom kada sam bio trener Tamiša, ali to je neka druga sfera - rekao je Nikolić.

Kratko je prokomentarisao polufinalne utakmice plej-ofa ABA lige, dok je prednost u finalu dao Crvenoj zvezdi.

- Šansu da izbori finale Partizan je ispustio u prvom meču polufinala, kada je poražen nakon produžetka i posle je bilo nerealno da dobije dve utakmice protiv tima koji je do tada imao samo jedan poraz u regionalnom takmičenju. Budućnost je pokazala svoje pravo lice u drugom poluvremenu majstorice, ali je Zvezda favorit u finalu. Igra se na tri dobijena meča, Beograđani imaju prednost domaćeg terena, što je presudno u ovakvim situacijama. Pogledajte da su gosti samo jednom slavili u šest polufinalnih odmeravanja snaga. Finale će dosta zavisiti i od Džoa Reglanda, ako uspe da se oporavi do tada, odnosno koliko će biti spreman - kazao je Nikolić.

Njegov tim izborio je mjesto ispred Mornara i Krke, koji nemaju dodatnih obaveza u ABA ligi, dok će pretposljednji Zadar igrati baraž za opstanak protiv MZT-a, a Olimpija je ispala u Drugu ABA ligu.

 

Ostao uz ekipu

Pred odlučujući meč posljednjeg kola sa Zadrom Nikoliću je umrla majka, ali je on ostao da vodi tim dok je uobičajeno slavlje poslije takvog uspjeha izostalo, jer su igrači saosjećali sa njim. Od tada vrijeme uglavnom provodi u Beogradu i još nije obavio razgovore sa upravom tima, a prvobitni dogovor je bio da odradi sezonu do kraja.

- Ne bih da pričam o svom statusu jer smo porodično i dalje u žalosti i tim stvarima bavićemo se naknadno. Tek treba da porazgovaram sa upravom kluba i vidim njihove planove. Veoma sam zahvalan čelnicima ekipe, kao i svim ljudima u vezi sa klubom na podršci koju su mi dali u teškim trenucima, kao i od samog dolaska, jer su mi uvek davali snagu i pružali motivaciju - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana