Драган Николић, тренер Игокее за “Глас Српске”: Не бих поднио да црним словима останем уписан у историји Игокее

Милан Зубовић
Драган Николић, тренер Игокее за “Глас Српске”: Не бих поднио да црним словима останем уписан у историји Игокее

Београд - Драган Николић имао је један задатак када је сјео на клупу Игокее и успјешно га је завршио. Екипа из Александровца изборила је опстанак у АБА лиги, иако је у једном тренутку опасно висила изнад амбиса.

Српски тренер био је треће рјешење на клупи екипе исте сезоне коју је започео Ненад Трајковић, затим наставио Жарко Милаковић и на крају он завршио. Деби је имао у баксузном 13. колу против Цибоне, коју је успио да побиједи и најави добре партије на домаћем терену.

- Да смо којим случајем испали, не знам како бих поднео да моје име остане црним словим уписано у историју великог клуба као што је Игокеа. Када сам стигао нисам осећао притисак и знао сам да ћу испунити циљеве. Ипак, са ове временске дистанце кажем да га је било, али сам га преузео на себе и носио са собом, не дозволивши да играчи, који су најважнији у целој причи, осете тако нешто - изјавио је Николић за “Глас Српске”.

Послије побједе над Цибоном услиједили су порази од Будућности и Црвене звезде, да би нови тријумф стигао у Новом Месту против Крке, који ће се показати као пресудан.

- Капиталну победу остварили смо у Новом Месту, а многи су Крку већ били отписали. Видео сам начин на који играју на свом терену, где су победили Партизан и знао сам да их се не сме нимало потценити. Морали смо да избегнемо замку на њиховом терену, где је претило много опасности. На срећу, смо то успели и Крка је касније показала своју снагу и изборила опстанак, као и ми - рекао је Николић.

Распоред му није ишао на руку, а услиједили су порази од ФМП-а, Цедевите и Олимпије.

- Од мог доласка распоред је био изузетно тежак. Имали смо тешку ситуацију и рекао сам да што пре морамо доћи до седме победе. Најслабије енергетско издање имали смо на мечу у Љубљани и не бежим од те одговорности, док смо на осталим утакмицама деловали добро. Један од преломних момената била је организација завршног турнира Купа БиХ, када смо добили обе утакмице на нашем терену и тако стекли одређено самопоуздање пред завршницу АБА лиге - додао је Николић.

Послије тога услиједили су мечеви са Морнаром, Партизаном и Задром.

- Одиграли смо три утакмице, добили две док смо и трећу замало решили у своју корист, али нам лопта није хтела у кош против Партизана у Београду. После лошег издања у Љубљани играчи су показали фантастичну реакцију. Након тог пораза од Олимпије одиграли смо пет утакмица и просечно примали 65 поена, што је био велики напредак у односу на неке раније партије. То говори о реакцији и томе колико смо се скупили, односно да нам је у главио био само један циљ те да га остваримо како знамо и умемо. Радује ме чињеница да смо оставили пет победа на домаћем терену уз два пораза и то од полуфиналиста плеј-офа Црвене звезде и Цедевите. Мало је недостајало да и њих изненадимо, против једних смо имали шут за победу, против других за изједначење, али нажалост није ушло. У гостима смо могли да добијемо Партизан или ФМП, али нам је недостајао један расположени играч - нагласио је Николић.

Изнио је низ похвала на рачун јуниорског тима, који је одбранио треће мјесто на завршном турниру АБА лиге, играном у Славонском Броду.

- Честитам јуниорима на трећем месту, јер је врхунска ствар две године заредом бити у врху регионалне кошарке. Тако треба наставити, јер ће неки од тих играча направити каријеру у сениорском тиму. Далибор Илић показао је таленат и потврдио класу, а њега је промовисао сениорски тим. Ипак, он има још много простора за напредак и знам да ће бити све бољи - истакао је Николић.

Игокеа је сезону завршила 17. марта, јер је замрзнула свој статус у Лиги БиХ те пропушта ову сезону.

- Заиста је необична ситуација да престајете радити у марту, када се обично све закува. Ипак, нисам тај који води политику клуба, одлука је таква каква јесте и знао сам шта ме чека када сам прихватио посао. Ипак, слична ситуација десила ми се већ једном када сам био тренер Тамиша, али то је нека друга сфера - рекао је Николић.

Кратко је прокоментарисао полуфиналне утакмице плеј-офа АБА лиге, док је предност у финалу дао Црвеној звезди.

- Шансу да избори финале Партизан је испустио у првом мечу полуфинала, када је поражен након продужетка и после је било нереално да добије две утакмице против тима који је до тада имао само један пораз у регионалном такмичењу. Будућност је показала своје право лице у другом полувремену мајсторице, али је Звезда фаворит у финалу. Игра се на три добијена меча, Београђани имају предност домаћег терена, што је пресудно у оваквим ситуацијама. Погледајте да су гости само једном славили у шест полуфиналних одмеравања снага. Финале ће доста зависити и од Џоа Регланда, ако успе да се опорави до тада, односно колико ће бити спреман - казао је Николић.

Његов тим изборио је мјесто испред Морнара и Крке, који немају додатних обавеза у АБА лиги, док ће претпосљедњи Задар играти бараж за опстанак против МЗТ-а, а Олимпија је испала у Другу АБА лигу.

 

Остао уз екипу

Пред одлучујући меч посљедњег кола са Задром Николићу је умрла мајка, али је он остао да води тим док је уобичајено славље послије таквог успјеха изостало, јер су играчи саосјећали са њим. Од тада вријеме углавном проводи у Београду и још није обавио разговоре са управом тима, а првобитни договор је био да одради сезону до краја.

- Не бих да причам о свом статусу јер смо породично и даље у жалости и тим стварима бавићемо се накнадно. Тек треба да поразговарам са управом клуба и видим њихове планове. Веома сам захвалан челницима екипе, као и свим људима у вези са клубом на подршци коју су ми дали у тешким тренуцима, као и од самог доласка, јер су ми увек давали снагу и пружали мотивацију - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана