Драган Марковић, бивши селектор рукометне репрезентације БиХ, за Глас Српске: Неко мора да сноси одговорност за грешку

Дарко Пашагић
Драган Марковић, бивши селектор рукометне репрезентације БиХ, за Глас Српске: Неко мора да сноси одговорност за грешку

Бањалука - Тешко је сада бити паметан, али је јасно да је неко погријешио и да за то мора да сноси одговорност. Јер остати без баража на овако глуп начин је у најмању руку смијешно и ни у једном озбиљном рукометном савезу тако нешто не би могло да се деси.

Истакао је ово бивши селектор рукометне репрезентације БиХ Драган Марковић, коме још није јасно да је селекција коју је некада водио због пропуста администрације остала без шансе да избори пласман на Свјетско првенство 2019. године.

- Несхватљива су оправдања појединаца да је име Томислава Нуића првобитно било у записнику, па је на неки чудан начин послије тога нестало. То је морао неко да види и да укаже на грешку делегату, који такође мора да сноси одговорност. Без обзира на то што би противник у баражу била Норвешка и што би шансе за пролаз биле мале, спортски би било надати се да може изборити пласман на такмичење које ће заједнички организовати Њемачка и Данска. Чак сматрам да Скандинавци нису непобједиви, баш као ни Исланд који смо за мог мандата у двомечу баража елиминисали и изборили пласман на СП у Катару 2015. године. Овако, пропуштена је велика шанса, а једна генерација је остала без могућности да се докаже и на репрезентативном нивоу - нагласио је Марковић.

Искусни стручњак, који је на клупи БиХ сједио од 2011. до 2016. године, још није наплатио чак 24 плате по 4.000 марака из тог времена које му је остао дужан Рукометни савез.

- Цијела прича је завршила на суду, а тек недавно су са мном контактирали из савеза са жељом да разговарамо, али сада је касно. Очекујем да ускоро добијем зарађени новац, али и све оно што сам потрошио на суду, за адвоката, парнице... Не тражим ништа што није моје, али једноставно сам се уморио од обећања и жао ми је што је све овако завршило. Ипак, нисам очекивао да ће ми се ово десити, поготово што ћу заувијек остати уписан као селектор који је репрезентацију први пут одвео на Свјетско првенство - наставио је Марковић.

Тренутно је без ангажмана, а са породицом и даље живи у Њемачкој.

- Било је некаквих понуда, али ништа адекватно што би ме задовољило и на професионалном и на финансијском нивоу. Можда ми је сада жао што сам прије извјесног времена одбио понуду селекције Бахреина, али... - изјавио је Марковић.

Помно прати рукометна дешавања у Борац м:телу и сматра да се није смјело дозволити да БиХ остане без представника у СЕХА лиги.

- Највећа трагедија за бх. рукомет је што су прве сезоне 2011/12. у овом такмичењу играла три клуба" Борац м:тел, Извиђач и сарајевска Босна, а сада, шест година касније, ниједан. Као Бањалучанина највише ме боли што нема Борца, јер то челници клуба, али и градске власти нису смјели никако да дозволе - истакао је Марковић.

Помно је пратио дешавања на Европском првенству у рукомету и каже да није изненађен чињеницом да је Шпанија постала првак, а да је Шведска била њен ривал у финалу.

- Прије такмичења сам говорио да је круг екипа које могу догурати далеко веома велики и да практично има десетак репрезентација од којих свака сваку може да побиједи. И тако је практично и било. Што се тиче репрезентације Србије, по мени, пласман је реалан мада је могао да буде далеко бољи. Оно што ми је ишло на нерве је безвољност у игри када почне да се губи. Ипак, када се све сабере и одузме, Србија боље и није могла, баш као и домаћин Хрватска, чији је пласман на пето мјесто у овом тренутку можда и крајњи домет комшија - додао је Марковић.

Додик уз Борац

Донаторска вечера "Заједно за Борац" биће одржана вечерас од 17.30 часова у хотелу "Босна", а долазак су потврдили предсједник РС Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, премијерка РС Жељка Цвијановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и друге личности из јавног, политичког, привредног и спортског живота. Међу специјалним гостима су Абас Арсланагић и Веселин Вујовић. Након тога биће одржан концерт у дворани "Борик" од 20 часова, на којем ће наступити групе "Психомодо поп", "Бад Цопџ", "Ирие ФМ", "Тупас мене" и "Сопот".

- Надам се да ће вечерашња акција наићи на прави одзив и да ће то означити почетак бољег сутра за клуб, који мора бити перјаница спорта у граду на Врбасу. Са много мањим улагањима постижу се велики резултати у рукомету, за разлику од фудбала и кошарке - нагласио је Марковић.

Извјештај делегата

Делегат утакмице БиХ - Швајцарска Дарко Репеншек доставио је свој извјештај ЕХФ-у у којем је, између осталог, признао да је Томислав Нуић заиста имао право наступа у тузланском "Мејдану". Наиме, РС БиХ је повукао једини могући потез и упутио жалбу, о којој ће послије свих додатних извјештаја одлучивати Жалбени суд ЕХФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана