Dejvid Kruz, prvi strani košarkaš u istoriji Borca: Sarma i rakija iste kao prvi put

Siniša Kotaraš
Dejvid Kruz, prvi strani košarkaš u istoriji Borca: Sarma i rakija iste kao prvi put

Banjaluka - Rijedak je slučaj da se sportisti, posebno oni odrasli preko bare, vežu i identifikuju sa klubom i gradom u nekoj drugoj zemlji. Ipak, ima i drugačijih primjera, a nama najzanimljiviji svakako je prvi strani košarkaš u istoriji Borca, Dejvid Kruz.

Centar iz Meksika, koji je košarku naučio u SAD, došao je u Banjaluku 2002. godine i pridružio se Borisu Blagojeviću, Saši Vujasinoviću, Predragu Čubrilu, Marku Šćekiću, Draganu Aleksiću, Feliksu Kojadinoviću, Nenadu Pištoljeviću, Aleksandru Damjanoviću... Ni 17 godina kasnije nije zaboravio stare drugove sa kojima je vodio bitke protiv Makabija, Cibone, Zadra... kada je za svaku utakmicu tražena karta više. Bukvalno na prvi kontakt osjetio je sinergiju sa saigračima i publikom. Juče je posjetio trening Borca, a u “Boriku” zatekao Šćekića, koji se još ne predaje te pomaže mladim snagama banjalučkog kluba.

- Iako sam i ranije dolazio u Banjaluku, ovo je prvi put da sam posjetio svoj stari klub. Ostao je stari miris, dobio sam želju da ponovo obučem Borčev dres i zaigram s ovim momcima. Ipak, nisam više u formi, godine, povrede i putovanja učinili su svoje. Zavolio sam grad, stekao brojne prijatelje... Srećan sam što sam ih vidio i drago mi je što dobro guraju u životu. Bili smo sjajna grupa momaka u tim zlatnim godinama za Borac - rekao je Kruz.

Kaže da je neke dijelove grada jedva prepoznao, ali jedno je ostalo isto.

- Sarma i rakija i dalje su onakvi kakve sam zapamtio - kroz prepoznatljiv smijeh naglasio je Kruz, koji više nije u košarci.

Kaže da stalno dobija pozive iz otadžbine da se aktivira u nekim nižim ligama, ali mu to ne predstavlja izazov. Nakon igračke karijere razvio je biznis u nekoliko zemalja, tako da je jednako uspješan i izvan parketa.

- Posvetio sam se poslovnom životu. Radio sam u nekoliko zemalja, ali sada sam konačno u penziji. Uzeo sam pred sebe 30 dana da ponovo obiđem neke evropske zemlje. Tako sam došao i u Banjaluku. Želja mi je da ove godine posjetim u Guču. Nadam se da će se okupiti što više bivših košarkaša pa da zajedno odemo. Mogu za sebe da kažem da sam građanin svijeta. Živim na relaciji Meksiko - SAD, do sada sam bio u 106 zemalja i uživam u tome - dodao je Kruz.

Vrbas i “nektar”

Njegove partije u prvoj istorijskoj sezoni u Jadranskoj ligi oni stariji i danas pamte.

- Drago mi je što me se ljudi sjećaju. Znači da smo tih godina radili dobre stvari. Davno sam se zaljubio u Banjaluku. Ovdje žive dobri ljudi. Grad je predivan, imate Vrbas i “nektar”, pa šta vam više treba - rekao je Kruz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana