Дејвид Круз, први страни кошаркаш у историји Борца: Сарма и ракија исте као први пут

Синиша Котараш
Дејвид Круз, први страни кошаркаш у историји Борца: Сарма и ракија исте као први пут

Бањалука - Риједак је случај да се спортисти, посебно они одрасли преко баре, вежу и идентификују са клубом и градом у некој другој земљи. Ипак, има и другачијих примјера, а нама најзанимљивији свакако је први страни кошаркаш у историји Борца, Дејвид Круз.

Центар из Мексика, који је кошарку научио у САД, дошао је у Бањалуку 2002. године и придружио се Борису Благојевићу, Саши Вујасиновићу, Предрагу Чубрилу, Марку Шћекићу, Драгану Алексићу, Феликсу Којадиновићу, Ненаду Пиштољевићу, Александру Дамјановићу... Ни 17 година касније није заборавио старе другове са којима је водио битке против Макабија, Цибоне, Задра... када је за сваку утакмицу тражена карта више. Буквално на први контакт осјетио је синергију са саиграчима и публиком. Јуче је посјетио тренинг Борца, а у “Борику” затекао Шћекића, који се још не предаје те помаже младим снагама бањалучког клуба.

- Иако сам и раније долазио у Бањалуку, ово је први пут да сам посјетио свој стари клуб. Остао је стари мирис, добио сам жељу да поново обучем Борчев дрес и заиграм с овим момцима. Ипак, нисам више у форми, године, повреде и путовања учинили су своје. Заволио сам град, стекао бројне пријатеље... Срећан сам што сам их видио и драго ми је што добро гурају у животу. Били смо сјајна група момака у тим златним годинама за Борац - рекао је Круз.

Каже да је неке дијелове града једва препознао, али једно је остало исто.

- Сарма и ракија и даље су онакви какве сам запамтио - кроз препознатљив смијех нагласио је Круз, који више није у кошарци.

Каже да стално добија позиве из отаџбине да се активира у неким нижим лигама, али му то не представља изазов. Након играчке каријере развио је бизнис у неколико земаља, тако да је једнако успјешан и изван паркета.

- Посветио сам се пословном животу. Радио сам у неколико земаља, али сада сам коначно у пензији. Узео сам пред себе 30 дана да поново обиђем неке европске земље. Тако сам дошао и у Бањалуку. Жеља ми је да ове године посјетим у Гучу. Надам се да ће се окупити што више бивших кошаркаша па да заједно одемо. Могу за себе да кажем да сам грађанин свијета. Живим на релацији Мексико - САД, до сада сам био у 106 земаља и уживам у томе - додао је Круз.

Врбас и “нектар”

Његове партије у првој историјској сезони у Јадранској лиги они старији и данас памте.

- Драго ми је што ме се људи сјећају. Значи да смо тих година радили добре ствари. Давно сам се заљубио у Бањалуку. Овдје живе добри људи. Град је предиван, имате Врбас и “нектар”, па шта вам више треба - рекао је Круз.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана