Дејан Кустурић, предсједник ФК Борац: Доказаћемо да је Челик нелегално добио лиценцу

Дарко Пашагић
Дејан Кустурић, предсједник ФК Борац: Доказаћемо да је Челик нелегално добио лиценцу

Бањалука - Истрајаћемо у настојањима да докажемо да лиценца за такмичење у сезони 2016/17, коју је добио Челик из Зенице, није исправна, јер клуб са "Билиног поља" није испунио услове за њено добијање.

Истакао је ово предсједник Фудбалског клуба Борац Дејан Кустурић.

- Иако су Зеничани још на Првостепеној комисији за лиценцирање добили лиценцу, ФС БиХ смо послали допис са документима, који јасно показују да су до тог папира дошли на нелегалан начин и због тога смо затражили ревизију. Очекујем да овај случај буде истражен већ у наредним данима, а о свему ћемо обавијестити Европску фудбалску федерацију - нагласио је Кустурић.

Бањалучани су доставили комплетну документацију, која се односи на извршне пресуде у предметима "Главаш" и "Адиловић", као и документацију из Адвокатске канцеларије "Стевановић".

- Не желимо ништа да прејудицирамо, али је јасно да су спорови у оба случаја завршени у фебруару ове године. Челик је у својим пословним књигама био дужан да евидентира дуг, између осталог, и по ова два предмета. Зеничани су морали измирити дуг према Главашу и Адиловићу или да прије засједања Комисије за лиценцирање имају постигнут договор о динамици његовог измирења. О свим евентуалним промјенама били су дужни обавијестити Савез, а онда на основу нових докумената да Комисија за лиценцирање донесе одлуку. Међутим, то се није десило - наставио је Кустурић.

Зато су Зеничани већ на Првостепеној комисији добили "зелено свјетло".

- Постоји сумња да је све ово што сам поменуо учињено намјерно, како би Челик одмах добио лиценцу. На тај начин није дошао у ситуацију да се повлачи по жалбеним поступцима и није привлачио пажњу других. Ова сумња је на бази информације коју су Адиловић и Главаш добили у ФС БиХ да ће они наплатити потраживања путем Дисциплинске комисије на начин да ће клубу бити запријећено суспензијом у првенственој паузи уколико до тада не плати дуговања. Имамо сазнања да има још бивших запосленика Челика према којима нису измирене обавезе. Зато вјерујем да ће веома брзо бити покренута процедура за повлачење лиценце - додао је Кустурић.

Зеничани бившем тренеру Влатку Главашу дугују 2.838,70 марака са каматама, а морају му надокнадити и судске трошкове у износу од 473,23 марке.

- Немам никаквих контаката са Зеничанима, а читав случај је у рукама мојих адвоката. Знам да је пресуда у моју корист била још 18. фебруара ове године, али за сада ништа нисам добио. Слична ситуација је била прије неколико година и са Слободом чији сам некада био тренер. Тек послије доста натезања и додатне тужбе Тузлаци су измирили дуговања према мени. Очекујем да тако буде и овога пута - нагласио је Главаш, који већ 25 година живи у Њемачкој.

Дуг према бившем играчу Челика Елдину Адиловићу је знатно већи. Износи 17.910 марака са каматама, те трошковима парничког поступка у износу од 2.335,60 марака. Међутим, ситуација са Адиловићем, бар што се тиче Зеничана је знатно повољнија.

- Договорио сам се о репрограму дуга са вршиоцем дужности директора Аднаном Нухагићем. То сам урадио првенствено због љубитеља фудбала у овом граду, али и зато што не желим да Челик због мене не остане без лиценце. Знам да је ситуација на "Билином пољу" веома лоша, финансијски проблеми су огромни и договорио сам се о исплати заосталих дуговања у неколико рата - рекао је Адиловић, који сада наступа за турски Кајзери Ерцијерспор.

Позиви без одговора

И поред свих настојања нисмо успјели да ступимо у контакт са директором Одјељења за лиценцирање Фудбалског савеза БиХ Аднаном Џемиџићем. Слична ситуација била је и са позивима упућеним генералном секретару ФС БиХ Јасмину Баковићу. Једини који се јавио на телефон био је директор Сектора за такмичење ФС БиХ Елмир Пилав.

- Упознат сам са случајем, али нисам надлежан да дајем било какве информације о томе. Зато постоји канцеларија Одјељења за лиценцирање и њен директор Аднан Џемиџић - рекао је Пилав.

Новчана казна

Саговорник "Гласа Српске" близак ФС БиХ нагласио је да постоје индиције да Челик није на легалан начин дошао до лиценце, али и поручио челницима Борца да не треба много да се надају. По њему, избацивање Челика би био преседан, јер се не сјећа да је у прошлости неко избачен из Лиге административним путем. Очекује да тим са "Билиног поља", наравно, ако се докажу пропусти, буде само кажњен ригорозном новчаном казном.

Нухагићеве неистине

Још је прије неколико дана вршилац дужности директора Челика Аднан Нухагић тврдио да ништа није спорно са лиценцом Зеничана. Међутим, из Борца су у ФС БиХ доставили сасвим друге чињенице.

- Нухагић тада није говорио истину, јер на допису који је Адвокатска канцеларија "Стевановић" из Бијељине послала у Фудбалски клуб Челик о пресудама у предметима "Адиловић" и "Главаш" јасно се види датум и то 25. март. 2016. године - јасан је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана