Darko Ljubojević, potpredsjednik FS BiH: Sa Čeferinom brže do Balkanskog kupa

Darko Pašagić
Darko Ljubojević, potpredsjednik FS BiH: Sa Čeferinom brže do Balkanskog kupa

Banjaluka - Dolaskom Slovenca Aleksandera Čeferina na čelo Evropske fudbalske federacije (UEFA) stiču se svi preduslovi da veoma brzo zaživi takmičenje u kojem bi zajedno nastupili najjači timovi iz nekadašnje SFRJ.

Istakao je ovo potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH Darko Ljubojević.

- Već duže vrijeme su vođeni sastanci sa ovom temom. U nekoliko prethodnih razgovora bilo je jasno da Čeferin ima dobru volju da dođe do formiranja takmičenja koje bi obuhvatalo zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i to sada treba iskoristiti. On je stalno isticao da bi na ovaj način bio poboljšan kvalitet klupskog fudbala na ovom prostoru, a samim tim došlo bi do jačanja kvaliteta i reprezentativnih selekcija - naglasio je Ljubojević.

Rekao je da za sada treba stvoriti još niz preduslova da bi došlo do organizovanja takmičenja.

- Već duže vrijeme razrađujemo model takmičenja, ali je ispred nas puno zamki. Prije svega problem bezbjednosti za sve učesnike, prihvatljivi termini za njegovo održavanje, sam format takmičenja, ekonomski momenat u smislu ko i kako bi finansirao to takmičenje i broj učesnika. Brojne su nedoumice - kakva bi bila nagrada za pobjednika, da li bi išao u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, šta bi se dešavalo sa domaćim takmičenjima. Jedno vrijeme u opticaju je bila mogućnost takmičenja koje bi uz zemlje bivše Jugoslavije obuhvatalo i klubove iz Rumunije, Grčke, Mađarske i Turske, ali nismo uspjeli da je finalizujemo - nastavio je Ljubojević.

Posljednji sastanak o ovoj temi održan je u julu u Moskvi.

- Tada smo se složili da bi trebalo oformiti Balkanski kup, u kojem bi igrali samo timovi iz zemalja bivše Jugoslavije. Iz svake zemlje nastupila bi dva, tri ili četiri predstavnika. Sistem takmičenja bio bi sličan Ligi šampiona. Prvo kolo bi bilo eliminaciono, a onda bi bile formirane najvjerovatnije četiri grupe, čiji bi pobjednici išli u polufinale, a poslije toga bilo bi igrano finale - dodao je Ljubojević.

Kokeza

Poslije julskog sastanka u Moskvi predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza je naglasio da je osnivanje zajedničkog takmičenja na Balkanu sve izvjesnije.

- To takmičenje moglo bi da zaživi već od sezone 2018/19. i u njemu bi nastupili timovi iz šest zemalja, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, BiH, Hrvatske i Srbije, s tim što ne bi svi imali isti broj predstavnika već bi to bilo različito u zavisnosti od kvaliteta lige. Šampion tog takmičenja dobio bi 2,5 miliona evra, a desetak najboljih minimalno po 700.000 evra. Takmičenje ne bi ugrožavalo domaća prvenstva i najvjerovatnije bi bilo igrano od februara do maja - rekao je Kokeza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana