Дарио Чојић, тренер и оснивач Будућности из Бијељине: Менаџери нам краду дјецу

Милан Зубовић
Дарио Чојић, тренер и оснивач Будућности из Бијељине: Менаџери нам краду дјецу

Бијељина - Фабрика кошаркаша из Бијељине ради пуном паром и сезона коју полако приводи крају може да буде описана као веома успјешна.

Све селекције Будућности направиле су одличне резултате, а посебно се истиче учинак сениорског тима. Дебитантски наступ у Првој лиги Републике Српске крунисали су четвртим мјестом на крају лигашког дијела и пласманом у плеј-оф, гдје су након мајсторице елиминисани од Борца. Оснивач и тренер Будућности Дарио Чојић поносан је на учинак сениорског састава, као и пионирског који је шампион Републике Српске и трећи у БиХ.

- Не волим резултат преко ноћи иако смо добро тренирали и играли. Неки циљ на почетку сезоне морали смо имати, који је био везан за опстанак, да бисмо потом видјели да можемо и мало више па смо запели и изборили полуфинале плеј-офа. Намучили смо Борац иако нас је разбио у мајсторици - изјавио је Чојић.

Признао је да тај резултат није очекивао.

- Са сениорима смо ушли у плеј-оф, што нисмо очекивали, и успјели смо да афирмишемо клинце. Направили смо велики резултат који долази до изражаја ако се зна да смо само са три пунољетна играча кренули у сезони. То су Александар Василић, Јовица Кецман и Небојша Еркић, да би се на полусезони придружио Лука Јовановић. Никола Радовановић, који је 2003. годиште, имао је битну улогу у екипи и не знам да ли је у неком другом тиму кошаркаш тог годишта уопште био у протоколу, а камоли заиграо минут. Планирамо да још подмладимо тим и наши златни пионири требало би да добију прилику у сениорском саставу. Међу првима ту су Велибор Миловановић и Виктор Благовчанин - нагласио је Чојић.

Иако су годинама познати по одличном раду, за сада немају амбиција да нападају Лигу БИХ.

- Немамо амбиција за тако нешто, и за голи опстанак био би нам потребан буџет од 250.000 марака, што је у овом тренутку незамисливо. Ипак, амбициозни смо да доведемо играче па да радимо с њима и створимо систем па бисмо за смијешне паре могли да играмо у Лиги БиХ - рекао је Чојић.

Велике проблеме Чојићу праве менаџери који му одводе талентоване играче, против чега не може да се бори.

- Кад је играч малољетан, не можеш ништа да урадиш уколико жели да иде те не постоје механизми да га задржиш. Када нам неко дијете стигне, његови родитељи у нас гледају као у бога, што обично престане када дођу менаџери и већ сада десетак њих нам је “над главом” који хоће да нам украду дјецу. Они се обично појављују у скупим џиповима и обећавају куле и виле па на те приче родитељи брзо насједају вјерујући да ће њихово дијете преко ноћи постати врхунски кошаркаш који ће брзо отићи у НБА лигу и зарадити огромне паре. Нису ни свјесни колико то није тачно, али је увијек љепше слушати менаџере и њихове приче, него мене који говорим о тешким тренинзима - истакао је Чојић.

Посљедњи примјер за то­ је Никола Радовановић који је прешао у Партизан, а прије њега Бориша Симанић је отишао у Црвену звезду, док је и Његош Сикираш прошао школу Будућности. Жалба због одласка Радовановића је у поступку рјешавања.

- То је сада на ФИБА суду и послије Европског првенства за кадете, на којем ће Никола играти за репрезентацију Србије, биће донесена коначан одлука, надамо се у нашу корист - казао је Чојић.

Спартански камп

Такмичарски дио сезоне је завршен и седми мјесец биће слободан за играче, док сада раде на организацији индивидуалног кампа који ће трајати цијелог јула.

- Биће то спартански камп на којем ће се крваво радити и ко хоће да дође само на дружење, боље му је да не долази. Неће то бити никакав комерцијални камп само реда ради - казао је Чојић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана