Dan koji bi mogao da odredi sudbinu Borca

Darko Pašagić
Dan koji bi mogao da odredi sudbinu Borca

Banjaluka - Fudbalski klub Borac će za 15 dana, 4. jula, proslaviti 92. rođendan, a današnji dan mogao bi da označi prekretnicu za sportski kolektiv koji preživljava teške trenutke.

Prvo će u 12 časova u Sarajevu biti održana sjednica Izvršnog odbora FS BiH, na kojoj će biti razmatran zahtjev da se Borcu omogući da i naredne sezone igra u Premije ligi, a u sedam časova na Gradskom stadionu biće održana Skupština kluba na kojoj će biti birano novo rukovodstvo. Kako nezvanično saznajemo, još nema kandidata za predsjednika umjesto Branka Kovačevića, koji je stavio mandat na raspolaganje. Novi predsjednik trebalo bi da postane dosadašnji potpredsjednik Vico Zeljković, koji to nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje.

- Za nas je u ovom trenutku važno da smo IO FS BiH dostavili zahtjev da nam bude omogućeno da i dalje budemo premijerligaši, a iz kojeg se jasno vidi da su sva dugovanja zbog kojih nismo dobili licencu na Drugostepenoj komisiji za licenciranje izmirena. To znači da je riješen dug prema Fudbalskom klubu “Džaja” u iznosu od 594.000 maraka, ali i dug prema trenerima, igračima i članovima radne zajednice u iznosu od 160.000 maraka. Najvažnije u svemu je da smo problem “Džaje” konačno riješili, poslije skoro više od decenije i da se više nikada neće pominjati u bilo kakvim eventualnim finansijskim problemima koje Borac bude imao - naglasio je Zeljković.

Istakao je da su svjesni da su male šanse da dobiju zeleno svjetlo od IO FS BiH, ali da ipak vjeruju u čudo.

- Svima je jasno da smo zakasnili, ali i ranijih godina na sličan način ostajali su u eliti prvo Čelik, zatim Sloboda, ne vidim zašto ne bi mogao i Borac. Međutim, ako tako i ne bude, odmah ćemo prionuti na posao i početi sa pripremama za Prvu ligu Republike Srpske - nastavio je Zeljković.

Po njegovim riječima, konačno je utvrđen stvarni iznos dugovanja Borca.

- Ona trenutno iznose 2.200.000 maraka i to bez “Elektrokrajine” i “Vodovoda”, sa kojima je napravljen reprogram i rate uz mjesečni utrošak se redovno plaćaju, te dugovanja prema Poreskoj upravi Republike Srpske. Međutim, vjerujem da bi se ovaj iznos od 2.200.000 maraka mogao riješiti sa nekih 1.300.000 maraka. Naime, vjerujem da bi većina povjerilaca pristala da im se uplati bar polovina duga odmah, uz mogućnost da ostatak bude otpisan. Cilj nam je da taj minus riješimo do kraja jesenje polusezone - izjavio je Vico.

Već ovog ljeta Gradski stadion bi trebalo da dobije novo ruho.

- U pomoć Gradske uprave Banjaluka trebalo bi da bude okrečen stadion, ponovo instaliran semafor, a onda bi se išlo i na postavljanje ograde, koja bi išla od istočne tribine prema pomoćnom terenu. Poslaćemo zahtjev čelnicima grada da nam zemlja pored sadašnjeg pomoćnog stadiona bude data na korišćenje i da tu počnemo sa izgradnjom još jednog pomoćnog terena i balona. Planova je mnogo i vjerujem da ćemo sve uspjeti da realizujemo i da će to sve biti popraćeno dobrim rezultatima na zelenom terenu - dodao je Zeljković.

Zekanović još nije otišao

Još aktuelni potpredsjednik kluba Vico Zeljković potvrdio je da će se prozivka za sljedeću sezonu održati sutra. Tada će šef stručnog štaba Borca Darko Vojvodić obaviti prozivku i izložiti plan priprema.

- U zavisnosti od toga da li ćemo ostati premijerligaši ili ćemo morati u Prvu ligu RS, biće izložen plan priprema. Klub su za sada napustili trojica igrača Nemanja Janičić, Mladen Veselinović i Branko Ojdanić. Iako se priča da je otišao u Zvijezdu 09, Predrag Zekanović je i dalje naš član - naglasio je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana