Članica Streljačkog kluba Geofon Tatjana Đekanović: U Riju smo svi jednaki

Ivan Dragičević
Članica Streljačkog kluba Geofon Tatjana Đekanović: U Riju smo svi jednaki

Banjaluka - Mladi strijelac iz Teslića Tatjana Đekanović nastupiće na Olimpijskim igrama u Riju u disciplini vazdušna puška. Iako će nastup u Brazilu biti ispunjenje sna, članica Geofona smatra da su tamo svi jednaki i da se ne treba zadovoljiti samim učešćem.

Đekanovićeva (19) je šampionka i rekorderka BiH i biće jedna od glavnih uzdanica olimpijskog tima.

- Kada se ode tamo nema velike razlike da li je neko prvak svijeta ili početnik, jer je sve stvar momenta, koncentracije i smirenosti. Uspjela sam da izborim svoje mjesto u reprezentaciji, nadam se da će olimpijska ekspedicija brojati više od deset članova. Imamo poteškoća sa pripremama, ali nadam se da ćemo smoći snage da sve izguramo do kraja. Ubrzo idemo u Novi Sad, jer nam je potreban mir. Treniram na papirnim metama, dok na takmičenjima gađam na elektronskim, koje su drugačije, što je veliki nedostatak, jer su kod profesionalaca u ovom sportu nijanse presudne. Nadam se da će baš u Riju sve kockice da se poklope - rekla je Đekanovićeva.

Mlada Teslićanka nastupila je na dva Svjetska kupa u Bakuu i Minhenu gdje su bili svi učesnici predstojećih Olimpijskih igara, a njen trener Neven Rašić istakao je da su to bili odlični testovi za Đekanovićevu.

- Plasman u Rio je vrhunski rezultat, a dodatno dobija na značaju kada se uzmu u obzir uslovi u kojima radimo. Zbog finansijskih problema Tatjana je prinuđena da gađa u mete koje su prevaziđene prije 30 godina, a u ovom pripremnom periodu obilazimo samo takmičenja koja su u regionu, a nastupićemo i na međunarodnom turniru u Mađarskoj. Kada sagledate kakve uslove imaju zemlje u okruženju, Srbija ili Hrvatska, onda shvatite da je ovo veliki podvig - rekao je Rašić.

Streljački klub Geofon iz Teslića ima dugu tradiciju, jer postoji 49 godina, a među 90 članova nalazi se mnogo talentovane djece. Sigurno je da bi bolji uslovi pomogli da se iznjedri još vrhunskih strijelaca, a nabavka elektronske mete košta 5.000 maraka, što je previše za ovaj klub. Plasman u Rio trenutno je obezbijedilo osam sportista iz BiH.

Pomoć Ministarstva

Ministar za porodicu, omladinu i sport Jasmina Davidović primila je juče Tamaru Đekanović i obećala joj finansijsku pomoć u iznosu od 10.000 maraka.

- Tatjana je, kao perspektivan sportista, naš stipendista od 2011. godine. Njena volja, zalaganje i trud rezultovali su ovako značajnim uspjehom. Ministarstvo je pomoglo koliko je bilo u mogućnosti - rekla je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana