Четворка из Српске излази на НБА драфт

Милан Зубовић
Четворка из Српске излази на НБА драфт

Бањалука - Република Српска би идуће сезоне могла да има четири кошаркаша у најјачој лиги свијета јер су Далибор Илић, Бориша Симанић, Никола Поповић и Његош Сикираш послали пријаве за НБА драфт.

Док је за прву тројицу то званично, за Сикираша још није, већ је у питању незванична информација која би у скорије вријеме требало да буде потврђена. Избор ће бити одржан 20. јуна у њујоршком “Барклиз центру”, дому Бруклин Нетса, мада је пут до најквалитетнијег свјетског такмичења доста дугачак и много тога мора да се поклопи. Показни тренинзи биће одржани у Чикагу од 15. до 19. маја и 69 играча биће позвано да учествује на овом догађају, који ће послужити скаутима НБА екипа да се поближе упознају са квалитетима пријављених играча. Послије тога кошаркаши имају имају могућност да повуку пријаву или се у супротном могу надати да ће бити међу 60 срећника које ће неки НБА клуб изабрати и понудити им уговор.

Поменута четири играча рођена су у РС и занимљиво је да сви играју на позицији крилног центра, а само Илић наступа у клубу из Српске, Игокеи, мада ће остатак сезоне провести као позајмљен играч у Меги. Рођен је 4. марта 2000. године у Вишеграду и неколико година члан је Игокее, гдје је уписао и прве сениорске минуте. Био је капитен јуниорске репрезентације Србије која је прошле године освојила Европско првенство у Летонији, а био је и најкориснији играч Прве лиге Републике Српске, те два пута освојио треће мјесто у јуниорској АБА лиги са тимом из Александровца. Игра на позицији крилног центра или крила, а ове сезоне имао је прилику да игра против Симанића, који је члан Црвене звезде, док их очекују окршаји у наставку сезоне. Бориша је из Братунца, иако је рођен у Љубовији 20. марта 1998. године. Дио живота провео је у Бијељини, гдје је тренирао у Будућности, одакле је 2013. отишао у Црвену звезду, да би идуће године освојио јуниорску Евролигу, а 2015. је стигао до финала и био МВП завршног турнира. Са У16 селекцијом Србије има сребро са ЕП 2013. године и игра на позицији крилног центра.

Још један момак који је прошао кроз младе селекције Звезде је Никола Поповић, који је једно вријеме у црвено-бијелом тиму играо заједно са Симанићем. Рођен у Бањалуци 19. јула 1997. године, каријеру је започео у Баскету 2000, да би потом сасвим случајно отишао на пробу у Звезду, гдје је показао потенцијал, па је прекомандован у ФМП 2012. године, да би 2015. играо финале јуниорске Евролиге. Исте године добио је позив средње школе Сагемонт и преселио се на Флориду, а од 2016. члан је Бостон колеџа. Ова сезона у НЦАА лиги била му је најбоља у каријери и завршио ју је са просјеком од 14,5 поена, 7,2 скока и 1,1 асистенцијом на 28 утакмица. Висок је 211 центиметара и такође игра на позицији крилног центра. Био је члан У17 репрезентације Србије на Свјетском првенству у Дубаију 2014. године и стигао до бронзане медаље побиједивши Шпанију у борби за треће мјесто.

Сикираш је рођен 11. априла 1999. године на Палама и члан је шпанске Фуенлабраде, клуба из предграђа Мадрида. На наговор сестре почео се бавити кошарком у локалној екипи Три поена када је имао 12 година, да би потом прешао у бијељинску Будућност, из које је 2013. отишао у Стела Азуру. На тренинзима Албе из Берлина провео је мјесец, али пошто није дошло до договора италијанске и њемачке екипе, одлучио је да пређу у Шпанију, гдје је потписао уговор на три плус двије године. За разлику од остале тројице, одлучио је да игра за репрезентацију БиХ, па је са кадетском селекцијом стигао до златне медаље на Европском првенству 2015. године у Литванији.

- Пут до уговора са екипом из НБА лиге доста је дуг, али сама чињеница да се Симанић пријавио много нас радује, док још не знам да ли је и хоће ли то урадити Сикираш. Поносни смо на рад нашег клуба и циљ Будућности је да из ње играч оде директно на НБА драфт. Када то доживим, идем у пензију - изјавио је тренер и оснивач Будућности Дарио Чојић, чији је тим познат по одличном раду са младим играчима.

Играчи из региона

Поред поменуте четворице, пет играча из Меге послала су пријаве за драфт, а то су српски кошаркаши Никола Мишковић и Андрија Марјановић, Француз Адам Мокока, Црногорац Огњен Чарапић и Филип Станић, који има њемачко држављанство. Срећу на драфту опробаће и крилни играч ФМП-а Зоран Пауновић, као и МВП лигашког дијела АБА лиге, центар Будућности Гога Битадзе, те Тони Накић из Шибеника, Дарко Бајо из Цедевите и Мате Калајжић из Сплита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана