Челници Игокее мирни када је у питању могућа казна КС БиХ

Милан Зубовић
Челници Игокее мирни када је у питању могућа казна КС БиХ

Бањалука - Руководство Игокее мирно је прихватило изјаву новог предсједника Кошаркашког савеза БиХ Мирзе Телетовића да ће клуб из Александровца бити кажњен због неиграња у Лиги БиХ ове сезоне.

Нови Управни одбор КС БиХ дозволио је вишеструком шампиону да прескочи ову сезону, тако да он неће наступити ни у Лиги за првака као што је то раније био случај.

- Сагласни смо са одлуком Управног одбора да ове сезоне уопште не играмо у Лиги БиХ. Наша екипа није конципирана тако да може издржати двије утакмице седмично и то нам ниједног тренутка није био план. О питању санкција вољни смо да разговарамо са челницима савеза па ћемо у наредном периоду видјети какве су нам опције и могућности. Нови предсједник Мирза Телетовић свјестан је реалних спортских мотива и ситуације у којој се клуб налази те сматрамо да ће све бити у реду - изјавио је спортски директор Игокее Павле Ћоровић.

С друге стране, Телетовић се први пут обратио медијима и рекао да је у фази примопредаје дужности те прављења анализе.

- Затекао сам савез у проблемима, као што их има већина у БиХ. Имали смо питање Игокее која ове сезоне неће играти у Лиги 12, али имаће прилику да се укључи сљедеће и биће санкционисана према одговарајућим прописима КС БиХ. Да би лига била настављена, морали смо донијети одређене одлуке, а одлука о санкцијама је још на столу и под разматрањем је. Најбитнији је фокус на нешто позитивно јер би већа штета била да се лига не игра, а овим смо уједно доказали да лига може бити играна и без Игокее - изјавио је Телетовић.

Најавио је помоћ клубовима и потрагу за спонзорима.

- Покушаћемо да олакшамо клубовима финансијске обавезе. Знам да је тешко наћи спонзоре и задатак КС БиХ биће помоћ екипама. Савез треба да помогне кошарци, али у овом моменту то није тако. Морамо да деблокирамо савез па ћемо радити на неким радикалним промјенама. Требало је то раније да буде урађено, али, ево, мене је запало. Што се тиче људи који су у оставци, могу поручити да они који не желе да буду у КС БиХ, неће ни бити - додао је Телетовић.

Репрезентација је тренутно без селектора након што је Душко Вујошевић одступио због болести, а Јасмин Репеша водио екипу у два квалификациона меча.

- Остале су нам четири утакмице до краја квалификација и тај период треба да искористимо како би се што боље уиграли. Питање селектора је актуелно и разговарамо с доста кандидата. Репрезентација има потенцијала, али имамо и проблеме када је ријеч о играчима који играју у НБА лиги и Евролиги које морамо ријешити - казао је Телетовић.

Прослављени кошаркаш додао је да је расписан конкурс за новог генералног секретара КС БиХ чију функцију као вршилац дужности тренутно обавља Наташа Башовић.

- Успоставили смо комисију и то ћемо брзо ријешити јер је то врло важна позиција. Веома је битно да људи из кошарке или генерално из спорта буду међу челницима савеза. Дешавало нам се свашта у прошлости, као што је, рецимо, да не можемо ући у хотел јер није плаћен. То се неће дешавати у мом мандату - поручио је Телетовић.

Ђедовић и Гордић

Телетовић је подсјетио какве су проблеме имали Нихад Ђедовић и Немања Гордић током играња за репрезентацију.

- Нихада су форсирали да игра упркос повреди када није био у потпуности опорављен. Морате схватити да играчи живе од уговора у клубовима па замислите који је тада притисак на њега био у клубу. Својевремено је платио свима нама хотел будући да у њега нисмо могли ући, што довољно говори о њему. НБА прави проблеме и нису ми некада дозвољавали да играм. Од чега да живим? Гордић је пет пута био повријеђен у репрезентацији и сваке године је због тога губио 300.000 евра на уговор. Никоме ништа нећу обећати ако то нећу остварити, тако је и у случају његове некретнине на коју се позива - казао је Телетовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана