Buvač: RS će imati jaku reprezentaciju

D. Radujković
Buvač: RS će imati jaku reprezentaciju

Banjaluka - Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam izabran za selektora Republike Srpske. Nisam nijednog trenutka razmišljao da li da prihvatim ponudu, a pogotovo će mi biti drago što ću predvoditi fudbalsku reprezentaciju Srpske protiv najboljeg tima Srbije!

Rekao je ovo za “Glas Srpske” pomoći trener Borusije Dortmund Željko Buvač, koji je u utorak, na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, jednoglasno izabran za selektora reprezentacije, koja će, najvjerovatnije, sredinom novembra odigrati prijateljski meč sa selekcijom Srbije na Gradskom stadionu u Banjaluci.

- Ovo mi mnogo znači. Rođen sam u Srpskoj, potičem iz Potkozarja i to je vrlo velika stvar za mene. Poslije razgovora sa predsjednikom Milom Kovačevićem, koji mi je obrazložio sve konstruktivno, kako on to zamišlja i kako će izgledati, bio sam zadovoljan i tog trenutka sam bio spreman da uzmem tu obavezu. Samo je trebalo da dobijem dozvolu od Borusije i kada sam je dobio, bilo je sve odlučeno - rekao je Buvač.

Nekadašnji fudbaler Borca iz Banjaluke rekao je da je sada najvažnije da se oformi stručni štab, koji će sa njim voditi reprezentaciju Srpske i nada se da će svi igrači moći da se odazovu pozivu za ovu utakmicu.

- Trenutno smo u fazi da napravimo stručni štab. Imam 30 dana da sklopimo tim ljudi, što je vrlo važno za reprezentaciju. Prvo nam je to zadatak, a onda ćemo se pozabaviti timom. Svi igrači koji potiču iz naših krajeva, naravno, dolaze u obzir da igraju za reprezentaciju - kazao je Buvač.

Istakao je da će računati i na fudbalere čiji su korijeni u Republici Srpskoj, a koji su rođeni ili su stekli afirmaciju u inostranstvu.

- Što se tiče igrača koji potiču iz Srpske, a igraju po evropskim klubovima, mislim da će klubovi pustiti igrače koji nemaju obaveze prema drugim reprezentacijama. To je termin kada igrači mogu da budu sa svojim selekcijama, jer će biti oslobođeni od klupskih obaveza. Zbog toga sam i ja dobio dozvolu od svog kluba da mogu to da radim - kazao je Buvač.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj oduvijek bilo dobrih fudbalera, ali da su najveći problem uslovi u kojima treniraju.

- Uvijek je u našim krajevima bilo velikih talenata. Trenutno se talenti ne mogu dobro razvijati, jer uslovi za trening i za sve nisu baš optimalni, ali mislim da naša reprezentacija može biti vrlo jaka - naglasio je Buvač.

Pomoćnik prvog trenera Borusije Jirgena Klopa dodao je da redovno prati dešavanja u njegovom bivšem klubu Borcu, ali da prati i lige Republike Srpske.

- Pratim ne samo Premijer ligu BiH, gdje igra Borac, nego pratim i Prvu i Drugu ligu RS i regionalnu ligu. Fudbal je svake godine bolji kod nas, to je jasno. Najviše mi se sviđa to kako su organizovane te druge i regionalne lige. Sviđa mi se zato što imam drugove koji sude, igraju i koji su radnici u tim klubovima. Oni su zadovoljni organizacijom i suđenjem. To mi se najviše sviđa - kazao je Buvač.

On je kazao da ne zna koliko će ostati selektor i da još nije razmišljao o tome da li će postati prvi trener nekog kluba.

- Možda zvuči čudno, ali trenutno nemam neku želju za tim. Zadovoljan sam svojim poslom u Borusiji. Ide mi baš onako kako sam zamišljao. Sve je u redu, bolje ne može, ali u životu se nikada ne zna, jer nisam planirao ni da budem selektor Republike Srpske, pa se to desilo - zaključio je Buvač.

Biografija

Željko Buvač je rođen 13. septembra 1961. godine u Banjaluci. Igrao je za Rudar iz Ljubije, odakle je 1986. godine došao u Borac iz Banjaluke. Sa Banjalučanima je osvojio Kup maršala Tita 1988. i onda se 1991. seli u Njemačku. Prvo je bio prvotimac Erfurta, odakle je kasnije prešao u Majnc. Igračku karijeru završio je u Nojkirhenu 1998, kada je postao trener kluba. Poslije toga je u Majncu počeo saradnju sa Jirgenom Klopom, sa kojim je prešao u Borusiju Dortmund. Sa “milionerima” je osvojio dvije titule prvaka Njemačke, a prošle godine je bio finalista Lige šampiona.

Reprezentacija

Željko Buvač će imati priliku da probere vrhunske igrače. Pomenućemo samo neke koji su iz Republike Srpske poput Miroslava Radovića (Legija), Ognjena Koromana (Krila Sovjetov), Branka Grahovca (Ocelul)... Može da računa i na “zlatne” omladince Srbije Gradiščanina Ognjena Ožegovića i Trebinjca Mijata Gaćinovića, prekaljene internacionalce Zvjezdana Misimovića i naturalizovanog Nijemca Marka Marina. Možda će za jedno poluvrijeme moći da računa i na standardne reprezentativce Srbije Nevena Subotića (rođen u Banjaluci, a korijeni su mu u Prnjavoru) i Zdravka Kuzmanovića (Modriča). Želju da zaigra za Srpsku pokazao je i Gojko Kačar, čiji je otac Sreto rođen u Šipovu. Tu su i domaće uzdanice Nemanja Bilbija i Stojan Vranješ, koji nastupaju za Vojvodinu, te igrači iz drugih domaćih klubova poput Borca, Leoatra, Rudar Prijedora, Slavije, Radnika, Kozare... Pošto je riječ o revijalnom susretu, napad bi mogao da predvodi i legenda srpskog fudbala Savo Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana