Бувач: РС ће имати јаку репрезентацију

Д. Радујковић
Бувач: РС ће имати јаку репрезентацију

Бањалука - Велика ми је част и задовољство што сам изабран за селектора Републике Српске. Нисам ниједног тренутка размишљао да ли да прихватим понуду, а поготово ће ми бити драго што ћу предводити фудбалску репрезентацију Српске против најбољег тима Србије!

Рекао је ово за “Глас Српске” помоћи тренер Борусије Дортмунд Жељко Бувач, који је у уторак, на сједници Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске, једногласно изабран за селектора репрезентације, која ће, највјероватније, средином новембра одиграти пријатељски меч са селекцијом Србије на Градском стадиону у Бањалуци.

- Ово ми много значи. Рођен сам у Српској, потичем из Поткозарја и то је врло велика ствар за мене. Послије разговора са предсједником Милом Ковачевићем, који ми је образложио све конструктивно, како он то замишља и како ће изгледати, био сам задовољан и тог тренутка сам био спреман да узмем ту обавезу. Само је требало да добијем дозволу од Борусије и када сам је добио, било је све одлучено - рекао је Бувач.

Некадашњи фудбалер Борца из Бањалуке рекао је да је сада најважније да се оформи стручни штаб, који ће са њим водити репрезентацију Српске и нада се да ће сви играчи моћи да се одазову позиву за ову утакмицу.

- Тренутно смо у фази да направимо стручни штаб. Имам 30 дана да склопимо тим људи, што је врло важно за репрезентацију. Прво нам је то задатак, а онда ћемо се позабавити тимом. Сви играчи који потичу из наших крајева, наравно, долазе у обзир да играју за репрезентацију - казао је Бувач.

Истакао је да ће рачунати и на фудбалере чији су коријени у Републици Српској, а који су рођени или су стекли афирмацију у иностранству.

- Што се тиче играча који потичу из Српске, а играју по европским клубовима, мислим да ће клубови пустити играче који немају обавезе према другим репрезентацијама. То је термин када играчи могу да буду са својим селекцијама, јер ће бити ослобођени од клупских обавеза. Због тога сам и ја добио дозволу од свог клуба да могу то да радим - казао је Бувач.

Он је нагласио да је у Републици Српској одувијек било добрих фудбалера, али да су највећи проблем услови у којима тренирају.

- Увијек је у нашим крајевима било великих талената. Тренутно се таленти не могу добро развијати, јер услови за тренинг и за све нису баш оптимални, али мислим да наша репрезентација може бити врло јака - нагласио је Бувач.

Помоћник првог тренера Борусије Јиргена Клопа додао је да редовно прати дешавања у његовом бившем клубу Борцу, али да прати и лиге Републике Српске.

- Пратим не само Премијер лигу БиХ, гдје игра Борац, него пратим и Прву и Другу лигу РС и регионалну лигу. Фудбал је сваке године бољи код нас, то је јасно. Највише ми се свиђа то како су организоване те друге и регионалне лиге. Свиђа ми се зато што имам другове који суде, играју и који су радници у тим клубовима. Они су задовољни организацијом и суђењем. То ми се највише свиђа - казао је Бувач.

Он је казао да не зна колико ће остати селектор и да још није размишљао о томе да ли ће постати први тренер неког клуба.

- Можда звучи чудно, али тренутно немам неку жељу за тим. Задовољан сам својим послом у Борусији. Иде ми баш онако како сам замишљао. Све је у реду, боље не може, али у животу се никада не зна, јер нисам планирао ни да будем селектор Републике Српске, па се то десило - закључио је Бувач.

Биографија

Жељко Бувач је рођен 13. септембра 1961. године у Бањалуци. Играо је за Рудар из Љубије, одакле је 1986. године дошао у Борац из Бањалуке. Са Бањалучанима је освојио Куп маршала Тита 1988. и онда се 1991. сели у Њемачку. Прво је био првотимац Ерфурта, одакле је касније прешао у Мајнц. Играчку каријеру завршио је у Нојкирхену 1998, када је постао тренер клуба. Послије тога је у Мајнцу почео сарадњу са Јиргеном Клопом, са којим је прешао у Борусију Дортмунд. Са “милионерима” је освојио двије титуле првака Њемачке, а прошле године је био финалиста Лиге шампиона.

Репрезентација

Жељко Бувач ће имати прилику да пробере врхунске играче. Поменућемо само неке који су из Републике Српске попут Мирослава Радовића (Легија), Огњена Коромана (Крила Совјетов), Бранка Граховца (Оцелул)... Може да рачуна и на “златне” омладинце Србије Градишчанина Огњена Ожеговића и Требињца Мијата Гаћиновића, прекаљене интернационалце Звјездана Мисимовића и натурализованог Нијемца Марка Марина. Можда ће за једно полувријеме моћи да рачуна и на стандардне репрезентативце Србије Невена Суботића (рођен у Бањалуци, а коријени су му у Прњавору) и Здравка Кузмановића (Модрича). Жељу да заигра за Српску показао је и Гојко Качар, чији је отац Срето рођен у Шипову. Ту су и домаће узданице Немања Билбија и Стојан Врањеш, који наступају за Војводину, те играчи из других домаћих клубова попут Борца, Леоатра, Рудар Приједора, Славије, Радника, Козаре... Пошто је ријеч о ревијалном сусрету, напад би могао да предводи и легенда српског фудбала Саво Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана