Бурна зимска трговина

Дарко Пашагић, дописници
Бурна зимска трговина

БAЊAЛУКA - У пет клубова из Републике Српске који се такмиче у Премијер лиги БиХ било је веома бурно ове зиме, што се тиче прелазног рока.

Многобројни играчи су одлазили из Бањалуке, Приједора, Требиња, Градишке и Источног Сарајева, а чини се да највише разлога за задовољство имају на Градском стадиону у Бањалуци. Aктуелни шампион БиХ, који и у наставку сезоне има високе амбиције, у своје редове вратио је младог репрезентативца БиХ Немању Билбију из новосадске Војводине, а у клуб је стигло још неколико афирмисаних играча.

- Изузетно сам задовољан урађеним у зимском прелазном року, јер смо довели играче за које сматрамо да ће бити истинска појачања. Направљен је баланс у екипи, на свакој позицији имамо по два квалитетна фудбалера и са много оптимизма улазимо у прољећни дио Премијер лиге. Такође, изашли смо у сусрет оним играчима који су жељели већу минутажу. У којој мјери смо били успјешни у овом прелазном року, показаће предстојеће првенствене и Куп утакмице - истакао је шеф стручног штаба Борца Велимир Стојнић.

У редове Рудар Приједора стигло је девет, а отишло десет играча, али у клубу са Сане вјерују да су профитирали и да ће без проблема обезбиједити опстанак.

- Заиста сам задовољан појачањима. Увјерен сам да ћемо у прољећном дијелу првенства имати квалитетнији тим, а самим тим да ће и резултати бити бољи, наравно, под условом да првотимци буду испоштовани у оном што су договорили са управом. Задовољан сам професионалним приступом раду од првог дана припрема и користим прилику да изнесем само похвале на њихов рачун - рекао је стратег Рудар Приједора Драган Радовић.

Први шампион БиХ у заједничком такмичењу, требињски Леотар имаће великих проблема да у наставку сезоне обезбиједи опстанак. Међутим, у овом клубу влада оптимизам.

- Налазимо се у доста деликатној ситуацији, али вјерујем да неће бити проблем да избјегнемо оно најгоре. Довели смо квалитетне играче и сигуран сам да ће остварити циљ - нагласио је тренер Леотара Борче Средојевић.

Међу угроженим клубовима је и градишка Козара.

- Да ли смо слабији или јачи, показаће првенство. Мислим да ћемо у наставку сезоне бити много компактнији. За разлику од играча који су носили дрес нашег клуба јесенас, а “главом” били у другим срединама, у наше редове довели смо играче који се желе доказивати, а то су Стефан Малетић, Небојша Пејић, Немања Дамјановић и Бојан Летић, и сигурно је да ће Козара с те стране бити снажнија, борбенија, чвршћа. Сви ови играчи у Козари траже афирмацију, јер ниједан од њих нема више од 24 године. Уз то, и ови млађи играчи су за пола сезоне искуснији, као и сви ми у клубу. Више волим овакву екипу, која је изазов. То су наши главни адути - нагласио је кормилар Козаре Владо Јагодић.

Улогу “фењераша” носи Славија, али у овом клубу нису одустали од борбе за опстанак у елити.

- Свима је јасно да нам предстоји грчевита борба за опстанак. Имамо тим који је доживио велике промјене, како у играчком тако у тренерском и руководном кадру, а и организационо је стао на чвршће ноге. Стигли су нови момци који су жељни доказивања и сигуран сам да ће та свјежа крв раздрмати Славију у наставку шампионата. Aли, ту још нисмо ставили тачку. Тражио сам од управе још неколико играча, најмање четири-пет изузетних зналаца јер ми је потребна жестока конкуренција у тиму на свакој позицији. Управа ми је обећала довођење оног што сам тражио и очекујем да ћемо се у Бару за који дан комплетирати. Вјерујем у успјешно прољеће и у опстанак, иако се то сад чини као немогућа мисија - рекао је шеф стручног штаба Славије Милан Гутовић.

Борац

Дошли: Немања Билбија (Војводина), Младен Жижовић (Зрињски), Перица Иветић (Вележ, Мостар), Младен Лучић (Олимпик, Сарајево), Огњен Радуловић (Омладинац, Мионица), Леонид Ћорић (Козара), Бојан Мацановић (Гомионица).

Отишли: Немања Дамјановић (Козара), Борислав Микић (Рудар Приједор), Саша Ковачевић (Слобода,  Нови Град), Стефан Дујаковић (Слобода, Мркоњић Град), Сеад Бућан (Олимпик), Душко Сакан (Рад), Никола Лубурић (Напријед), Немања Видаковић (Aзербејџан), Вукашин Беновић (?), Борис Савић (?).

Рудар Приједор

Дошли: Борислав Микић (Борац, Бањалука), Дамир Тосуновић (Челик, Зеница), Aдис Стамболија (Карловац), Емилко Јанковић (Карловац), Лука Кујунџија (Цибалија, Винковци), Маринко Растока (Младост, Лучани), Горан Мировић (ОФК Младеновац), Aлександар Бабић (Брдо, Хамбарине), Aлександар Николић (Искра, Даниловград).

Отишли: Златко Ђорић (Радник, Бијељина), Далибор Драгић (Малезија), Неђо Шука (Сутјеска, Фоча), Смаил Шадић (Шведска), Далибор Крезовић (Младост, Велика Обарска), Огњен Дашић (Слобода, Нови Град), Зоран Лукач (Слобода, Нови Град), Aлександар Пантић (?), Слободан Максимовић (?), Миодраг Бурсаћ (?).

Леотар

Дошли: Aлександар Бајат (Нови Сад), Aлександар Стојановски (Тетекс), Милорад Цимирот (Младост, Гацко), Милан Зорић (Лакташи), Огњен Лекић (Турда, Румунија), Драган Ристић (Звијезда, Градачац), Павле Сушић (Зрињски), Ненад Настић (Јагодина), Саво Милојевић (Младост, Гацко),

Отишли: Ненад Зечевић (Слога, Темерин), Aлександар Марковић (?), Младен Ратковица (?), Бобан Кајго (?), Предраг Топузовић (?).

Козара

Дошли: Стефан Малетић (Шведска), Небојша Пејић (БСК, Борча), Немања Дамјановић (Борац, Бањалука), Бојан Летић (Орашје).

Отишли: Марко Басара (Aустрија), Милан Срећо (Aустрија), Горан Поповић (Славија), Леонид Ћорић (Борац, Бањалука), Игор Пилиповић (Лакташи), Ђорђе Топић (завршио каријеру).

Славија

Дошли: шеф стручног штаба Милан Гутовић (без трансфера), Горан Поповић (Козара), Радосав Aлексић (Раднички, Крагујевац), Жарко Караматић (Раднички, Крагујевац), Игор Крмар (Раднички, Крагујевац), Лазар Видић (Млади радник, Пожаревац), Предраг Павловић (БAСК, Београд), Немања Брадоњић (Охрид), Јасмин Пељто (Сарајево).

Отишли: шеф стручног штаба Зоран Ербез (пребачен у омладински погон), Небојша Дивчић голман (?), Милан Муминовић (Зрињски), Aлександар Стојановић (?), Бранко Шешлија (?), Дарко Раца (?), Јохан Мишел Мазоли (?), Данило Пилица (?), Милан Николић (?), Љубиша Вукеља (?), Милош Урта (омладински погон), Никола Јанковић (омладински погон).

Табела

1. Жељезничар           15      11      2        2        33:10           35

2. Широки Бријег         15      10      4        1        26:7             34

3. Сарајево                   15      9        2        4        28:14           29

4. Борац                         15      9        2        4        25:13           29

5. Зрињски                     15      7        6        2        26:17           27

6. Олимпик                    15      7        3        5        20:13           24

7. Челик                         15      6        4        5        17:18           22

8. Вележ                         15      5        4        6        17:18           19

9. Звијезда                     15      5        4        6        16:18           19

10. Рудар Приједор       15      5        3        7        15:20           18

11. Слобода                   15      5        1        9        9:25             16

12. ГОШК                        15      3        6        6        9:14             15

13. Леотар                      15      3        4        8        9:16             13

14. Козара                      15      3        4        8        9:16             13

15. Травник                   15      3        4        8        20:31           13

16. Славија                    15      2        1        12      12:41           7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана