Budućnost rukometa u rukama inspekcije

Dušan Repija
Budućnost rukometa u rukama inspekcije

Sarajevo - Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH odbacio je prijedlog statuta o preregistraciji saveza i zatražio dodatni rok od 90 dana kako bi u tom periodu pokušao da uskladi svoje uređenje sa zakonom.

Rukometna sapunica tako će, po svemu sudeći, trajati i poslije 18. decembra kada ističe rok Poreske inspekcije FBiH, jer nema šanse da se do tada riješe sve zavrzlame u krovnom rukometnom savezu. Naime, RS BiH nikada nije registrovan u skladu sa zakonom, odnosno nikada nije upisan u registar udruženja kod Ministarstva pravde BiH, a po svemu sudeći, još ćemo čekati na tako nešto. Problem je što pored Rukometnog saveza Republike Srpske ne postoji i nikada nije osnovan RS FBiH, pa samim tim ne mogu da se ujedine u krovni savez i tako funkcionišu kao i u drugim sportovima. Umjesto ovoga, postoji RS RS, RS Herceg-Bosne i klubovi članovi iz FBiH. Tek poslije ulaska inspekcije u prostorije Saveza, čelnici predvođeni Smajom Karačićem su se sjetili da moraju uraditi nešto. U nedostatku vremena, Karačić je ponudio potpuno novi statut kojim bi RS BiH promijenio ime u RS u BiH i bio registrovan po Zakonu o udruženjima i fondacijama, a ne kao svi drugi po Zakonu o sportu, što je odbijeno.

- Samo su potvrđene moje riječi da je predloženi statut pun nagaznih mina, kako sam i ranije rekao, tako da je odbačen. Zatražili smo dodatni rok, jer je nemoguće održati tri skupštine RS RS, HB i FBiH ukoliko bude osnovan. Do njegovog osnivanja je veliki put jer, kako vidim, mnogo je suprotstavljenih struja u FBiH. Ljudi iz rukometa FBiH dobili su zadatak da u idućih sedam dana formiraju timove i traže modalitet kako će riješiti problem - rekao je predsjednik RS RS i RS BiH Zdravko Miličević.

Pitanje je samo da li će Poreska inspekcija dozvoliti dodatni rok, a ukoliko se to ne desi, posljedice, odnosno dalji tok i status rukometa u BiH biće potpuno neizvjesni.

- U ovom trenutku ne mogu da kažem šta će se desiti ukoliko ne odobre produženje roka. Vjerovatno bi u tom slučaju bila prekinuta sva takmičenja pod okriljem RS BiH - rekao je član Izvršnog odbora RS BiH Aleksandar Miljuš.

Rađa

Jedan od onih koji već duže vrijeme upozoravaju na nepravilnosti, odnosno nepravilnu registraciju RS BiH je predsjednik Skupštine dobojske Sloge Vojislav Rađa.

- Problem je što 14 godina niko nije htio da čuje za to, a inicijativa je pokrenuta tek kada je u savez ušla inspekcija.

Još 11. avgusta 2011. godine u Rukometnom savezu RS donijeli smo odluku da se konačno krene u proces registracije, ali je Smajo Karačić to blokirao. Sa strane RS RS je sve u redu, registrovani smo u skladu sa zakonom i možemo čak preuzeti upravljanje savezom RS BiH ukoliko oni ne riješe problem - rekao je Rađa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana