Будућност рукомета у рукама инспекције

Душан Репија
Будућност рукомета у рукама инспекције

Сарајево - Извршни одбор Рукометног савеза БиХ одбацио је приједлог статута о пререгистрацији савеза и затражио додатни рок од 90 дана како би у том периоду покушао да усклади своје уређење са законом.

Рукометна сапуница тако ће, по свему судећи, трајати и послије 18. децембра када истиче рок Пореске инспекције ФБиХ, јер нема шансе да се до тада ријеше све заврзламе у кровном рукометном савезу. Наиме, РС БиХ никада није регистрован у складу са законом, односно никада није уписан у регистар удружења код Министарства правде БиХ, а по свему судећи, још ћемо чекати на тако нешто. Проблем је што поред Рукометног савеза Републике Српске не постоји и никада није основан РС ФБиХ, па самим тим не могу да се уједине у кровни савез и тако функционишу као и у другим спортовима. Умјесто овога, постоји РС РС, РС Херцег-Босне и клубови чланови из ФБиХ. Тек послије уласка инспекције у просторије Савеза, челници предвођени Смајом Карачићем су се сјетили да морају урадити нешто. У недостатку времена, Карачић је понудио потпуно нови статут којим би РС БиХ промијенио име у РС у БиХ и био регистрован по Закону о удружењима и фондацијама, а не као сви други по Закону о спорту, што је одбијено.

- Само су потврђене моје ријечи да је предложени статут пун нагазних мина, како сам и раније рекао, тако да је одбачен. Затражили смо додатни рок, јер је немогуће одржати три скупштине РС РС, ХБ и ФБиХ уколико буде основан. До његовог оснивања је велики пут јер, како видим, много је супротстављених струја у ФБиХ. Људи из рукомета ФБиХ добили су задатак да у идућих седам дана формирају тимове и траже модалитет како ће ријешити проблем - рекао је предсједник РС РС и РС БиХ Здравко Миличевић.

Питање је само да ли ће Пореска инспекција дозволити додатни рок, а уколико се то не деси, посљедице, односно даљи ток и статус рукомета у БиХ биће потпуно неизвјесни.

- У овом тренутку не могу да кажем шта ће се десити уколико не одобре продужење рока. Вјероватно би у том случају била прекинута сва такмичења под окриљем РС БиХ - рекао је члан Извршног одбора РС БиХ Александар Миљуш.

Рађа

Један од оних који већ дуже вријеме упозоравају на неправилности, односно неправилну регистрацију РС БиХ је предсједник Скупштине добојске Слоге Војислав Рађа.

- Проблем је што 14 година нико није хтио да чује за то, а иницијатива је покренута тек када је у савез ушла инспекција.

Још 11. августа 2011. године у Рукометном савезу РС донијели смо одлуку да се коначно крене у процес регистрације, али је Смајо Карачић то блокирао. Са стране РС РС је све у реду, регистровани смо у складу са законом и можемо чак преузети управљање савезом РС БиХ уколико они не ријеше проблем - рекао је Рађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана