Брчко и Бијељина затворили круг бициклистичке трке “Београд - Бањалука

Душан Репија
Брчко и Бијељина затворили круг бициклистичке трке “Београд - Бањалука

БАЊАЛУКА - Непуна два мјесеца до почетка 13. Бициклистичке трке “Београд - Бањалука” комплетиране су све четири етапе, јер су Брчко и Бијељина прихватили домаћинство циља друге, односно старта треће етапе.

Тако ће једна од најјачих трка у региону по први пут трајати четири дана, а бициклисти ће прећи готово 800 километара. Прва етапа која се вози од  Београда до Власенице 18. априла добила је статус краљевске, јер је дуга 250 километара и с обзиром на конфигурацију терена могла би да буде једна од одлучујућих када је у питању генерални пласман. Дуги дан бициклисти ће возити од Власенице до Брчког (160 км), трећег ће кренути на пут од Бијељине до Теслића (180 километара), колико ће превести и 21. априла од Прњавора до Бањалуке, преко Дервенте и Српца.

- Изузетно ми је драго што су градови препознали значај и позитивне ефекте овог догађаја не само када је у питању спорт, већ и туризам и грађење имиџа. Сречан сам што први пут пролазимо кроз источни дио Српске, Угљевик, Милиће, Лопаре, Зворник и на крају прве етапе стижемо у Власеницу. Овај град ће бити посебан, јер ће бити циљ једне и старт друге етапе - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Осим наведених градова, караван ће по први пут проћи кроз Србац и Разбој, родно мјесто легенде бициклизма Танасије Куваље, те идејног творца ове трке Тихомира Куваље. Наступиће 176 возача из 25 тимова који долазе из свих крајева Европе, али и Јужне Америке и Азије. Прошлогодишњи побједник Гашпер Катрашник имаће изузетно тежак задатак да одбрани жуту мајицу, јер осим његовог тима Адрија Мобил има још неколико екипа које претендују на сами врх. Најјзвучније име међу екипама је италијански про континентал тим Бардијани, а ту су још и Пољски ЦЦЦ, редован учесник 'Ђира' и 'Тур де Франса'.

- Међу квалитетније се убрајају и италијански Санђемини, Д'амико, колумбијски Бициклетас Стронгмен, чешке Дукла и Спарта, те национални тимови Србије, Мађарске, Аустрије и Словеније. Пријављен је максималан број учесника, а имамо и пет, шест екипа на чекању које ћемо позвати уколико неко одустане - закључио је Куваља.

 

Зворник и Дервента у игри

Директор трке Владимир Куваља јуче је био на састанку са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем, који ће скоро сигурно бити одабран за пролазни циљ порве и друге етапе, а сутра ће се састати са начелником Дервенте Милорадом Симићем, па би и овај град могао да буде пролазни циљ посљедње етапе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана