Boris Spasojević, predsjednik KSRS u ostavci: Klubovi ne brane interes Saveza

Milan Zubović
Boris Spasojević, predsjednik KSRS u ostavci: Klubovi ne brane interes Saveza

Banjaluka - Probleme prave naši klubovi koji ne brane odluku KSRS pa sam podnio ostavku, jer želim da zaštitim savez koji vodim i ne želim da ga uništavam.

S druge strane, odluke KS BiH i skupljanje klubova da se takmiče samo pokazuje da su oni u velikoj dubiozi, izjavio je predsjednik KSRS u ostavci Boris Spasojević.

Takmičenje u Ligi BiH za košarkašice nastavljeno je utakmicama drugog kola, a katastrofalni porazi Bugojna i Banovića samo su potvrdili stav pojedinih čelnika Košarkaškog saveza Republike Srpske da tim klubovima nije mjesto u elitnom takmičenju.

Bugojno je izgubilo sa 51 poenom razlike od Orlova, dok su Banovići poraženi sa 40 poena razlike. Upravo oko ova dva kluba "lomila su se koplja" proteklih sedmica. Naime, predstavnici KSRS zahtijevali su da Liga BiH broji najmanje osam ekipa sa stečenim pravom nastupa, što nije bio slučaj sa ova dva tima. Banovići su prošle sezone ispali iz takmičenja, a Bugojno to pravo nije ostvarilo kroz Ligu FBiH. Bez ova dva kluba i odustajanjem Mladog Krajišnika od takmičenja liga je u tom trenutku brojala sedam ekipa, što je bilo ispod minimuma koji je zahtijevao KSRS pa je donio odluku da četiri kluba iz RS: M. Krajišnik, Sloboda, Rudar Sport i Orlovi igraju Prvu ligu RS. Ipak, članovi Upravnog odbora KS BiH iz KSRS uvažili su stavove klubova iz RS koji su željeli da se takmiče u Ligi BiH pa su preinačili odluku te im dozvolili takmičenje u višem rangu. Iako su klubovi prekršili prvobitnu odluku IO KSRS, neće biti kažnjeni.

- Dva kluba bez statusa nominovana su za takmičenje u Ligi BiH i nismo željeli da naši klubovi igraju u takvoj ligi. Sa četiri kluba iz Republike Srpske naša Prva liga bila bi jača od Lige BiH, u kojoj već pet godina ne igraju klubovi iz Košarkaškog saveza Herceg-Bosne, tako da Liga BiH gubi smisao - kazao je Spasojević.

On je još naveo da je zbog nesporazuma sa predstavnicima pojedinih klubova podnio ostavku.

- Prijedlog je bio da naši klubovi tek u doigravanju igraju sa klubovima iz FBiH pa da se tako dobije šampion, što je nekada bio slučaj. Uz to, imali bi manje troškove jer je kotizacija prema KSRS 400 maraka, a za KS BiH 2.400 KM - dodao je Spasojević.

Mladi Krajišnik

Ekipa Mladog Krajišnika bila je slobodna u drugom kolu, a njeno rukovodstvo trebalo je juče da se izjasni o daljem nastupu u Ligi BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana