“Борик” топио и веће минусе

Синиша Котараш
“Борик” топио и веће минусе

Бањалука - Рукометаши Борац м:тела покушаће да надокнаде шест голова заостатка из првог меча четвртфинала ЕХФ Челенџ купа против ЦСМ Букурешта.

У првој утакмици Румуни су славили са 25:19, што је резултат који даје наду и једном и другом ривалу за пролаз у полуфинале.

У својој послијератној историји, да не идемо предалеко, Бањалучани су на међународној сцени у седам наврата јурили заостатак од шест или више голова. Два пута су успјели у томе, док су у пет наврата застајали на самом прагу изненађења и погнутих глава напуштали паркет.

Љубитељима рукомета у граду на Врбасу и сада је у сјећању сезона 2000/01. када је Борац у другом колу ЕХФ купа елиминисао украјински Шахтјор. Први меч у Доњецку домаћин је добио са 31:22, али су у реваншу, пред препуним “Бориком” Бањалучани славили са огромних “плус 18” (33:15). Сличан подвиг направљен је десет година касније, такође у другом колу ЕХФ купа, када је Борац у Турској поражен од Анкаре са 24:31, а седам дана касније фуриозном игром у другом полувремену све надокнадио у Бањалуци за коначних 39:23 (14:13). Многи се сада присјећају тих утакмица и вјерују да данашњи тим Борца може да направи подвиг и избори полуфинале ЕХФ Челенџ купа. И поред присутног оптимизма у клубу су свјесни да то неће бити ни мало лако.

- Помало ме нервира што се направила прича како је ово лако достижан заостатак. ЦСМ је заиста озбиљна екипа, боља од Борца, бар на папиру, и тако је треба схватити. У другом полувремену меча у Букурешту показали смо да се можемо носити са њима. У реваншу пред нашом публиком, са великим притиском са трибина и много већом концентрацијом у игри све је могуће. Имамо шансе, али треба оставити посљедњи атом снаге што ћемо и урадити, а хоће ли то бити довољно видјећемо. Што се тиче неке тактике ту баш и нема правила. Искуство ми говори да се већина тих утакмица рјешава у посљедњих десетак минута, када и притисак са трибина ради своје. Уосталом, како год да буде, само да у финиш уђемо са шансом за пролаз - истакао је искусни голман Борац м:тела Бојан Љубишић који је играо против Шахтјора, Сандефјорда, Волендама и Арагона.

Некадашњи првотимац, а послије и тренер Борца Бојан Унчанин у неколико наврата играо је овакве утакмице.

- Имао сам прилику да јурим различите заостатке и ту заиста нема правила, а сигурно је само да се све може надокнадити. Предност Букурешта из прве утакмице није нимало безазлена док би за Борац најбоље било да све крене у добром ритму од самог почетка, али се мора имати и мало спортске среће. Такође, наша предност може да буде и њихова тешка утакмица коју су синоћ играли са Констанцом, а рачунам и на умор од дугог и напорног пута. Уз паметну тактику и препун “Борик” све је могуће. Са друге стране, проблем може да буде чињеница да смо дали тек 19 погодака у гостима и ако Румуни у реваншу постигну више, онда нам треба тријумф од седам голова разлике. На крају, мислим да су шансе и даље подједнаке и да ће тек неке мале нијансе одлучити коначног побједника - рекао је Унчанин.

Бањалучани су се знали увјерити колико је тешко сачувати велику предност. Било је то у сезони 2004-05 када су на свом терену декласирали Крас Волендам са 43:22, а потом у Холандији ту предност једва сачували уз пораз од 18:28.

Резултати

У пет наврата Бањалучани су били на корак од достизања шест и више голова заостатка, али им је, на крају, недостајало и спортске среће да наставе такмичење у Европи.

Сезона 2000/01: Сандефјорд - Борац (29:21, 19:26)

Сезона 2006/07: Ловћен - Борац (27:17, 23:30)

Сезона 2007/08: Борац - Болоња (23:29, 32:29)

Сезона 2009/10: Будућност (П) - Борац (36:30, 29:33)

Сезона 2011/12: Арагон - Борац (31:21, 22:31)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана