Borci plaćaju ceh kasnog ujedinjenja

Darko Pašagić
Borci plaćaju ceh kasnog ujedinjenja

Banjaluka - Svjetsko seniorsko prvenstvo za karatiste u NjKF-u (Svjetska karate federacija) biće održano u Madridu od 6. do 11. novembra, a među 19 takmičara koji će predstavljati BiH na ovoj smotri neće biti nijedan iz Republike Srpske.

Zašto je tako mišljenja su podijeljena, ali svi se slažu da je najveći razlog kasno ujedinjenje Karate saveza RS i Karate saveza FBiH u krovni savez.

- KS RS je još od 1999. godine lutao po WKC-u, a satisfakcija su bile svjetske i evropske medalje osvojene pod okriljem ove konfederacije. Još prije nekoliko godina sam upozoravao na to šta će se desiti, ali očigledno da čelnici saveza nisu imali baš puno sluha za one koje predstavljaju, odnosno karatiste. Ujedinjene se kasno desilo i sada će generacije takmičara ispaštati zbog toga - naglasio je trener Karate kluba Energija Boris Popović.

Da sve, ipak, nije tako crno svjedoče rezultati mlađih kategorija.

- U njima naši takmičari manje, više mogu uspješno parirati vršnjacima iz FBiH, ali najveći problem nastaje kada prelaze među seniore. Klubovi u drugom entitetu su mnogo imućniji i uspijevaju da ih zadrže, dok kod nas sa 18 ili 19 godina većina odluči da prekine sa karateom zbog posla ili daljeg školovanja - dodao je Popović.

Trener Karate kluba Sinđelić Miroljub Kremenović smatra da su karatisti iz FBiH u ovom trenutku bolji, a njihovi klubovi daleko bogatiji.

- Ulaže se mnogo više i epilog toga su veći uspjesi koje postižu. Uz sve to našim takmičarima je bio potreban period adaptacije sa WKC na NjKF pravila. Jedan smo od rijetkih klubova koji ima seniore, ali nismo uspjeli da se domognemo nijedne vize za Madrid, mada smo imali nekoliko drugih mjesta na prvenstvu BiH - naglasio je Kremenović.

Karate je i zvanično postao olimpijski sport i biće u programu Igara u Tokiju 2020.

- Da bi otišao na Igre karatista mora da bude profesionalac. To znači da od ovog sporta može da živi, da odlazi na pripreme, ali i ima novac da ide sa turnira na turnir širom svijeta i skuplja rejting bodove. To objektivno naši karatisti nisu u mogućnosti - dodao je Kremenović.

WKC - iznuđeno rješenje

Sve do prije dvije godine borci iz Srpske nastupali su na takmičenjima pod okriljem Svjetske karate konfederacije (WKC) i po pravilu su se vraćali sa brojnim medaljama.

- To nam je bila jedina mogućnost da izađemo u svijet, jer više od 20 godina nije mogao da bude formiran krovni savez BiH, ne našom, već krivicom ljudi iz drugog entiteta. Tek 2016. karate savezi RS i FBiH su se dogovorili da dođe do preregistracije postojećeg saveza. Za te dvije decenije mnogo je izgubljeno i biće sada veoma teško stići kvalitet karatista iz drugog dijela BiH, pogotovo u konkurenciji seniora - naglasio je generalni sekretar KS RS Rajko Vučićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana