Борци плаћају цех касног уједињења

Дарко Пашагић
Борци плаћају цех касног уједињења

Бањалука - Свјетско сениорско првенство за каратисте у ЊКФ-у (Свјетска карате федерација) биће одржано у Мадриду од 6. до 11. новембра, а међу 19 такмичара који ће представљати БиХ на овој смотри неће бити ниједан из Републике Српске.

Зашто је тако мишљења су подијељена, али сви се слажу да је највећи разлог касно уједињење Карате савеза РС и Карате савеза ФБиХ у кровни савез.

- КС РС је још од 1999. године лутао по WKC-у, а сатисфакција су биле свјетске и европске медаље освојене под окриљем ове конфедерације. Још прије неколико година сам упозоравао на то шта ће се десити, али очигледно да челници савеза нису имали баш пуно слуха за оне које представљају, односно каратисте. Уједињене се касно десило и сада ће генерације такмичара испаштати због тога - нагласио је тренер Карате клуба Енергија Борис Поповић.

Да све, ипак, није тако црно свједоче резултати млађих категорија.

- У њима наши такмичари мање, више могу успјешно парирати вршњацима из ФБиХ, али највећи проблем настаје када прелазе међу сениоре. Клубови у другом ентитету су много имућнији и успијевају да их задрже, док код нас са 18 или 19 година већина одлучи да прекине са каратеом због посла или даљег школовања - додао је Поповић.

Тренер Карате клуба Синђелић Мирољуб Кременовић сматра да су каратисти из ФБиХ у овом тренутку бољи, а њихови клубови далеко богатији.

- Улаже се много више и епилог тога су већи успјеси које постижу. Уз све то нашим такмичарима је био потребан период адаптације са WKC на ЊКФ правила. Један смо од ријетких клубова који има сениоре, али нисмо успјели да се домогнемо ниједне визе за Мадрид, мада смо имали неколико других мјеста на првенству БиХ - нагласио је Кременовић.

Карате је и званично постао олимпијски спорт и биће у програму Игара у Токију 2020.

- Да би отишао на Игре каратиста мора да буде професионалац. То значи да од овог спорта може да живи, да одлази на припреме, али и има новац да иде са турнира на турнир широм свијета и скупља рејтинг бодове. То објективно наши каратисти нису у могућности - додао је Кременовић.

WKC - изнуђено рјешење

Све до прије двије године борци из Српске наступали су на такмичењима под окриљем Свјетске карате конфедерације (WKC) и по правилу су се враћали са бројним медаљама.

- То нам је била једина могућност да изађемо у свијет, јер више од 20 година није могао да буде формиран кровни савез БиХ, не нашом, већ кривицом људи из другог ентитета. Тек 2016. карате савези РС и ФБиХ су се договорили да дође до пререгистрације постојећег савеза. За те двије деценије много је изгубљено и биће сада веома тешко стићи квалитет каратиста из другог дијела БиХ, поготово у конкуренцији сениора - нагласио је генерални секретар КС РС Рајко Вучићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана