Borac u kampusu pravi korak ka odbrani titule

Dušan Repija
Borac u kampusu pravi korak ka odbrani titule

Banjaluka - Čelnici Izviđača odbili su prijedlog Borca m:tel da prva utakmica finalne serije prvenstva bude odigrana u nedjelju pa će dvije najbolje ekipe BiH snage odmjeriti u subotu u dvorani studentskog kampusa (19) kako je prvobitno planirano.

Banjalučani su predložili da meč bude odigran 24 časa kasnije u “Boriku”, ali gostima to nije bilo prihvatljivo, pa će baš kao i u tri prethodna važna meča ovih rivala u Banjaluci snage odmjeriti van “hrama sporta”. Sva tri puta “crveno-plavi” su se radovali, a najsvježije je sjećanje na ovogodišnje finale Kupa BiH koje je završeno neriješeno, ali je Borac sačuvao gol prednosti iz Ljubuškog.  Bez obzira na mnoge nedoumice, čak i samovolju i neprofesionalizam komesara takmičenja Zdenka Alpeze, koji je tek prekjuče saopštio klubovima način sistema igre u finalu (jedan meč u Banjaluci, pa dva u Ljubuškom), atmosfera na pres konferenciji bila je sjajna, a trener Mirko Mikić i najiskusniji Dejan Unčanin prenijeli su da je takva i u svlačionici.

- Ovaj prvi meč je vrlo važan, jer kada bi slavili, oni bi sigurno bili pod većim pritiskom. Sjećam se davne 1997. godine kada sam igrao za Partizan, bili smo ubjedljivo najbolji tim lige, u Nišu u prvoj utakmici vodili do 58. minuta i izgubili, a Železničar onda na poluvremenu u Beogradu vodio deset razlike. Ne pričam ovo bez razloga, mnogo je sličnih primjera i zato moramo da damo sve od sebe da napravimo dobar posao u prvoj utakmici i da se približimo odbrani titule - rekao je Unčanin.

On je dodao da je Izviđač bar za dvadeset odsto podigao nivo igre od finala Kupa i da će serija sigurno biti neizvjesna. Obično se kaže da se umor u finalu ne osjeti, jer je bez obzira na adrenalin vrlo teško izvući maksimum u situaciji kada ekipa za tri mjeseca odigra 30 utakmica, kao što je slučaj sa Borcem.

- Umora sigurno ima, ali su moji momci pokazali da su najbolji u trenucima kada je najteže. Nadigrani smo samo u dva meča protiv CSM Bukurešta, a ostali porazi bili su na jednu loptu. I protiv Gračanice nam je nekoliko puta “visila” prednost od četiri razlike, ali smo u svim teškim situacijama pronalazili rješenje. To je najjača snaga ove ekipe - podvukao je Mikić.

Izviđač već godinama forsira mlade igrače i brz igru, a slično je i ove sezone. Najviše problema Borcu zadavao je omaleni srednji bek Milan Vukšić.

- Vrlo je nezgodan zbog visine i brzine, jer kako god da ga čuvate uspije da napravi probleme. Ipak, ne bih nikog da izdvajam, oni su vrlo talentovana ekipa igraju kolektivno. Najvažnije da im spriječimo kontre i polukontre - zaključio je Mikić.

Šampion će postati ekipa koja ostvari dvije pobjede. Drugi meč na programu je 8. juna, a eventualno treći 12. juna takođe u Ljubuškom.

 

 

Odbijena žalba Sloge

Komesar takmičenja Zdenko Apleza odbacio je žalbu Sloge i registrovao revanš utakmicu polufinala protiv Izviđača rezultatom kojim je i završena (30:27). On je u odgovoru na žalbu napisao da pravila igre nisu povrijeđena jer je za zapisničkim stolom uredno mjereno vrijeme i da je funkcionisao ručni semafor na kojem je pokazivan rezultat, te da su predstavnici oba tima imali uvid u vrijeme. Ipak, Izviđač će platiti novčanu kaznu, jer kao domaćin nije obezbijedio da funkcioniše veliki semafor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana