Борац поново прави исту грешку

Дарко Пашагић
Борац поново прави исту грешку

Бањалука - На ванредној сједници Управног одбора ФК Борац смијењен је Вуле Тривуновић, а главни кандидати за новог тренера су српски стручњаци Љубинко Друловић и Зоран Киза Милинковић.

Иако су приче о одласку Тривуновића актуелне већ дуже вријеме, све је кулминирало када то готово нико није очекивао, послије побједе "црвено-плавих" против Крупе у финалу Купа града. Тривуновић је видно узнемирен изашао пред новинаре и рекао да више не може наћи заједнички језик са управом клуба. Експресно је сазвана сједница Управног одбора, на којој је закључено да млади стручњак неће чак ни завршити сезону на клупи Бањалучана.

Он није први тренер чији је успјех награђен смјеном. У новијој историји много је таквих случајева. Драган Вукша је са Борцем 2001. године био првак Републике Српске, али је на његово мјесто постављен Зоран Смилески. Након што је македонски стручњак обезбиједио пласман у прву сезону заједничке Премијер лиге, уручен му је отказ.

Исту судбину доживио је и 2006. године када је постао шампион Српске и обезбиједио повратак у Премијер лигу. Владо Јагодић је 2011. године добио отказ послије шампионске сезоне Борца. Двије године касније Слободан Старчевић је водио екипу 29 кола и уз сагласност клуба отишао на дошколовавање у Њемачку, да би по повратку добио отказ уз образложење да је самоиницијативно напустио екипу која је изборила европску визу, али није играла. Жеља је поново тренер са стране, иако досадашње искуство показује да то није најбоље рјешење.

- Направили смо петогодишњи план, а прва година је у потпуности реализована. Слиједе нам обавезе увези са добијањем лиценце, гдје смо завршили највећи дио посла. Што се тиче тренера, морамо на клупи имати провјереног стручњака, јер нам је циљ већ у првој сезони у Премијер лиги пласман на међународну сцену - рекао је потпредсједник УО Вицо Зељковић и додао да ће екипу до краја првенства водити досадашњи помоћни тренер Марко Тешић.

У посљедњих десетак година челници Бањалучана нису имали баш пуно среће са стручњацима из Србије. Најдуже се задржао Зоран Марић, који је са Борцем освојио Куп БиХ 2010. године, али је послије неуспјеха у квалификацијама за Лигу Европе смијењен. На кормилу се задржао 16 првенствених утакмица. Послије њега тренери Борца из Србије били су Славиша Божичић (13 утакмица), Петар Курћубић (седам) и рекордер је Александар Јањић, који је водио само два меча. Иако квалитет фудбала није на завидном нивоу, Премијер лига је поприлично компликована за стручњаке који нису имали никакав контакт са фудбалом у БиХ. Финансијски захтјеви свих тренера који дођу са стране су неупоредиво већи, али готово по правилу они оду кући послије само неколико мјесеци, понекад и дана рада.

И Мурињо у игри!

Предсједник Борца Бранко Ковачевић је нагласио да је циљ управе да буде пронађено најбоље рјешење за новог тренера.

- То је сасвим нормално у спорту и не видим ту ништа спорно. Нас тренутно највише занима Жозе Мурињо. То је наша жеља и сматрам да се нико не треба љутити ако с њим будемо разговарали - рекао је Ковачевић.

Крунићу омладинска школа?

Садашњи тренер, играч и капитен бањалучког Жељезничара Бранислав Крунић такође је један од кандидата за тренера, али је реалнија опција да он преузме бригу о омладинској школи.

- Било је контаката, али за сада још ништа није договорено. Моја жеља је да останем у Жељезничару, гдје сам стекао пуно пријатеља, али волио бих и да помогнем Борцу. Тешко ће то бити све укалкулисати, али видјећемо - рекао је Крунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана