Борац наставља са радом

Душан Репија
Борац наставља са радом

Бањалука - Апел или, боље речено, вапај челника Борац м:тела, који су јуче обуставили рад свих селекција, врло брзо је уродио плодом па су републичке институције, по ко зна који пут, притекле у помоћ највећем клубу на овим просторима.

Саопштење “црвено-плавих” у којем наводе да је могућ и најцрњи сценарио - гашење клуба, забринуло је све којима су ове боје у срцу, а које су познате и признате много шире од оквира Српске и БиХ. Као и већина спортских симбола бивше Југославије, и Бањалучани годинама покушавају да стану на здраве основе, али су дугови, инфраструктура и остале попратне потребе за функционисање модерног клуба тас на ваги који увијек превагне ка доље, а не како би требало. Директор клуба Владимир Бранковић је захвалио влади Српске, која је одобрила 100.000 марака једнократне помоћи, те предсједнику Милораду Додику, као и помоћнику министра спорта Драгану Јаћимовићу. Ипак, свјестан је да је ово само бајпас, те да је за коначно оздрављење спорта потребно пронаћи системска рјешења.

- С једне стране смо срећни што је наш апел врло брзо дао резултат, а с друге тужни што се овакве ствари понављају. Већ много пута сам поновио да је потребан закон о спорту који би регулисао област одговорности функционера клубова. Овако се вртимо у круг, јер не постоје инструменти да онај ко одвуче клуб у дубиозу за то одговара - рекао је Бранковић.

Према његовим ријечима, кап која је прелила чашу за овакву реакцију била је та што селекције немају адекватан простор за тренирање, те чињеница да је због беспарице наступ у Челенџ купу био под великим знаком питања. Новац потребан за рјешавање текућих обавеза претходних дана са рачуна је “повукла” Пореска управа (27.000 КМ), док је на ПДВ отишла 31.000 марака.

- Уз обећану помоћ моћи ћемо несметано да наставимо са радом, а двомеч са Бакуом више није неизвјестан. Покренућемо иницијативу у наредном периоду да заједно са надлежним потражимо системско рјешење како не би долазило до оваквих ситуација - рекао је Бранковић и додао да ће на данашњој прес-конференцији бити познато више детаља о свему.

Дугогодишњи првотимац Срђан Тривунџа не слаже се са појединим потезима актуелне управе.

- Трагедија је што они увијек траже кривца у другима, а не гледају свој рад и своје грешке. Ово је прича која се понавља из године у годину. Борац је био и у већим проблемима и никада није слао овако негативну слику - рекао је Тривунџа.

Малић: Борац не може да се угаси

Некадашњег капитена и човјека са највише наступа у историји клуба Горана Малића изненадила је вијест о обустави рада, па је и прије информације да стиже помоћ нагласио да Борац не може и не смије да се угаси.

- Ван сваке памети је да се деси тако нешто. Мислим да је овакав потез управе вид борбе за преживљавање, јер и даље вјерујем да Борац никада неће бити угашен. Борац је и током ратног вихора представљао Српску у свијету, прије потписа Дејтонског споразума имали смо турнеју у Француској, а тада је, признаћете, ипак било много теже вријеме него сада - истакао је Малић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана