Борац игра у Првој лиги

Дарко Пашагић
Борац игра у Првој лиги

Бањалука - Иако Борац због недобијања лиценце наредне сезоне неће играти у Премијер лиги БиХ, потпредсједник Бањалучана Вицо Зељковић је убијеђен да ће клуб наставити борбу и да ће и даље живјети.

По његовим ријечима, постојале су три опције могућег расплета тренутне ситуације, али су се челници клуба послије непроспаване ноћи одлучили за ону која би требало да буде најприхватљивија.

- Нећемо се угасити, неће бити стечаја, неће бити фузије ни са једним другим клубом. Настављамо из Прве лиге РС и у елиту се нећемо вратити све док клуб не буде на позитивној нули. Три ревизорске куће ће у најскорије вријеме прочешљати све дугове клуба и са јасним подацима ћемо изаћи у јавност. Са Фудбалским клубом “Џаја” нећемо полемисати преко медија. Правно ћемо се борити, а укључићемо све сегменте, од судства до МУП-а, да пронађу све што је било неправилно. Ова управа је крива за лошије резултате од очекиваног, крива је за девето мјесто, али нисмо криви за дуг према “Џаји”. Дакле, на срећу наших правих навијача и несрећу душебрижника, Борац ће и даље живјети - нагласио је Зељковић.

Дуг према “Џаји” датира још из прољећа 2009, а Миливоје Глишић је поднио захтјев Борцу за исплату још у јулу 2004. године. Тада су захтјеви “Џаје” на Градском стадиону игнорисани, нико из Борца није долазио на рочишта и управо због тих пропуштања пресуђено је у корист Глишића, коме је тада требало бити уплаћено 419.656 марака, плус затезне камате од јула 2004. године. На челу клуба 2009. године био је Милорад Јањетовић.

- Не можемо ми бити криви што неко није поштовао одлуке суда прије десетак година, али можемо на овај начин покушати да спасемо што се може. Најгоре би било да смо сада платили дуг према “Џаји” јер бисмо за мјесец добили нову тужбу од Бране Јанковића, Станоје Штрпца и других повјереника, а ни то нису мали износи и мјере се стотинама хиљада марака - наставио је Вицо.

Алфа и омега Бањалучана је истакао да је жеља да се што прије стигне до позитивне нуле, али да то неће бити нимало лако остварити. Нада се да ће ревизорски извјештај ускоро бити доступан јавности и да би послије тога требало сјести за сто са надлежним структурама и јасно видјети шта и како даље.

- Рекао сам да је наша жеља да играмо Прву лигу Српске док се год не стабилизујемо. Ми који смо сада у Борцу немамо право да угасимо клуб свијетле традиције и још једном понављам да ћемо покушати све да га спасемо, али можда ће неко послије свих извјештаја рећи да је то немогуће и да је стечај једина опција - изјавио је Зељковић.

По грубим прорачунима, укупни дуг износи више од 15.000.000 марака.

  • Највећи дио отпада на дуг према Пореској управи. Основица је шест милиона и исто толико камата. Томе треба додати још 1,5 милиона који отпадају на “Џају”, Јанковића, Штрпца и друге повјериоце, а ту је укључен и актуелни дуг за садашње играче. “Електрокрајини” смо били дужни 1,3 милиона марака, али су отписане камате, а на постојећу главницу од 760.000 марака направљен је репрограм на 20 година, са грејс периодом који истиче 1. августа 2018. Ту је и дуг према “Водоводу”, који такође премашује више од 500.000 марака. То су све подаци “у грубо”, а тачни би ускоро да могли да буду доступни јавности - закључио је Зељковић.

Угасити “Џају”

Потпредсједник Борца Вицо Зељковић рекао је да ће све урадити да “Џаја” престане да постоји.

- Лиценцу нисмо добили искључиво због дуга према њима. Наиме, износ од 150.000 марака који смо дуговали бившим играчима, тренерима, запосленима у Радној заједници или смо исплатили или смо са појединцима направили репрограм. Миливоје Глишић није хтио да пристане ни и ако му дамо трећину новца одмах. Нисам се “талио” са људима из “Џаје”, као неки из бивших управа. Борац ће настојати правним путем да угаси “Џају” јер је тај клуб све само не легалан. Десет година нису приложили завршни рачун, има ту још неправилности... Више нећу полемисати са тим људима, али им обећавам да ће као клуб отићи у историју - рекао је Зељковић.

Пушић се враћа?

По Зељковићевим ријечима, један од проблема за Борац могао би бити и како задржати садашњи стручни штаб и већину играча који су имали у плановима да играју Премијер лигу.

- Разговараћемо са свима појединачно. Знамо да им дугујемо по неколико плата, али једноставно измирујући стална потраживања из ранијег периода нисмо успјели да рјешавамо и садашње плате. То је износ од 150.000 марака и то је наш дуг који ћемо у најскорије вријеме ријешити. Разговарао сам и са бившим чланом управе Ведраном Пушићем, који би можда ускоро могао да се и врати у клуб, што би нас сигурно ојачало у наредном периоду - изјавио је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана