Borac i blizu i daleko od cilja

Darko Pašagić
Borac i blizu i daleko od cilja

Banjaluka - Osvajanjem boda u Zenici (1:1) fudbaleri Borca prišli su na korak od opstanka, ali iako su blizu cilja, ništa ne smiju prepustiti slučaju, jer bi se vrlo lako mogli okliznuti i onda naredne sezone ponovo biti prvoligaši Republike Srpske.

Prvu meč loptu, koja bi možda mogla biti i ključna, izabranici Darka Vojvodića imaće u subotu kada u sedmom kolu Lige za opstanak od 19 časova na Gradskom stadionu dočekuju Mladost, koja je prebrinula sve brige u vezi sa opstankom i naredne godine sigurno će biti premijerligaš. Međutim, dosadašnja iskustva govore da i oni kojima bodovi nisu potrebni nekada više "zagrizu" nego obično i poraze one kojima je trijumf potrebniji. U slučaju da se to desi i da tim iz Doboj Kaknja slavi u Banjaluci, već poslije ovog kola situacija bi se dramatično pogoršala za Borac. Naravno, pod uslovom da pobjede u preostala dva susreta zabilježe Sloboda na svom terenu protiv Viteza i Čelik na gostovanju u Gabeli.

U osmom i devetom kolu Borac dva puta gostuje, prvo kod već otpisanog Viteza, a onda kod Slobode, kojoj su bodovi prijeko potrebni. Vitežani, iako su odavno bez šanse, igraju pošteno i neće biti nikakvo čudo ako namuče Banjalučane, pa možda čak i pobjede, baš kao Sloboda kolo kasnije. Ukoliko bi se to desilo, uz poklapanje ostalih rezultata (u 30. kolu pobjeda GOŠK-a na gostovanju kod Mladosti i Čelika u Zenici nad Slobodom, te u 31. kolu trijumf Čelika nad Vitezom i Slobode nad Mladosti) "crveno-plavi" bi pred posljednjih 90 minuta praktično bili otpisani. Naime, i dalje bi imali 32 boda kao i sada, a Sloboda, koja im dolazi u goste, čak 36. GOŠK bi imao 39 bodova i gostovanje kod Viteza, a Čelik 34 i takođe gostovanje kod nezainteresovane Mladosti, koja bi imala 42. To znači da tada Borcu ne bi pomogla ni pobjeda, jer bi poslije nje i uz ostale "očekivane rezultate" bio pretposljednji sa 35, a ispred njega bi bili Sloboda sa 36 i Čelik sa 37.

Naravno, to je onaj najcrnji, po mnogima nemogući scenario, ali ne treba da zaboravimo da su se i u ranijim sezonama često dešavale slične stvari. Međutim, sve može da se razriješi već poslije ovog kola ako bi sva tri domaćina ostvarila pobjede. Naime, ako Borac savlada Mladost, Sloboda Vitez, a GOŠK Čelik, Banjalučani i tim iz Gabele bi već tada obezbijedili opstanak, a tri kola prije prvenstva Tuzlaci bi bježali Zeničanima praktično nedostižnih osam bodova.

Dug prepreka za odigravanje meča?

Do početka meča protiv Mladosti Borac mora da isplati dugovanja prema bivšem igraču Fedoru Predragoviću i nekadašnjem treneru Vuletu Trivunoviću. Ova odluka FS BiH je na snazi već nekoliko dana, a prema našim saznanjima, dug još nije uplaćen. Ukoliko ne bude uplaćen, meča neće ni biti. Borac je Predragoviću dužan 10.286, a Trivunoviću 5.000 maraka. Tu nije kraj problema Banjalučana, koji do 4. maja moraju da plate 24.000 maraka Kozari na osnovu kompenzacije za treniranje Nemanje Trkulje.

Liga za opstanak

1. Mladost 28     10     9       9       36:33 39

2. GOŠK   28     9       6       13     26:34 33

3. Borac     28     8       8       12     16:26 32

4. Sloboda 28     7       9       12     25:29 30

5. Čelik     28     7       4       17     27:57 25

6. Vitez     28     1       6       21     11:53 9

29. kolo - (28. i 29. april)

Sloboda - Vitez

GOŠK - Čelik

Borac - Mladost

30. kolo - (5. i 6. maj)

Vitez - Borac

Mladost - GOŠK

Čelik - Sloboda

31. kolo - (12. maj)

Čelik - Vitez

Sloboda - Mladost

GOŠK - Borac

32. kolo - (19. maj)

Vitez - GOŠK

Borac - Sloboda

Mladost - Čelik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana