Bokserski klub Slavija 1961: Vratićemo sjaj “plemenitoj vještini”

Darko Pašagić
Bokserski klub Slavija 1961: Vratićemo sjaj “plemenitoj vještini”

Banjaluka - Prije nepuna tri mjeseca, tačnije 26. marta u Banjaluci je održana osnivačka Skupština Bokserskog kluba Slavija 1961, koja je već 4. aprila registrovana u sudu, a već je postala i punopravan član Bokserskog saveza Republike Srpske i BS BiH.

Ideja o osnivanju kluba potekla je najviše od nekadašnjeg uspješnog člana BK Slavija Božidara Pejakovića, koji je oko sebe okupio brojne boksere, bivše i sadašnje. Među njima su se našli i olimpijski šampion iz Los Anđelesa Anton Josipović, te proslavljeno ime banjalučkog boksa Dragan Batar, koji je dobio titulu počasnog predsjednika kluba.

- Cilj nam je da Banjaluka uskoro ponovo postane sportski prepoznatljiva po boksu, ali i da mlade koji vole ovaj sport usmjerimo na pravi put. Međutim, prije toga moramo riješiti neke probleme, a trenutno nam je najveći nedostatak dvorane za treniranje, jer sada radimo u neadekvatnim prostorima manje kvadrature, iako imamo svu potrebnu opremu - naglasio je Pejaković, koji je na osnivačkoj Skupštini izabran za predsjednika Upravnog odbora.

Nenad Kajkut je imenovan za predsjednika Skupštine, dok je prvi čovjek Nadzornog odbora Josipović. Uz Pejakovića, u Upravnom odboru za sada su Jovo Tulumović, Aleksandar Marjanac i Duško Bjelinić, a očekuje se da se uskoro najviše klupsko tijelo proširi.

- Osnivanje našeg kluba naišlo je na veliku podršku nekadašnjih članova Slavije, koji su rasuti po cijelom svijetu. Pomoć su obećali Slaviša Popović, koji je u Francuskoj, Damir Ivanov iz Srbije, Nermin Šabanović iz Australije, Milojko Pivljanin iz Crne Gore, te Ljuban Javorac i Sabahudin Šuvalić iz Švedske. Uz nas je predsjednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, koji je takođe nekada branio boje Slavije. Sve u svemu, za sada imamo veliku podršku, a možda nam najveća stiže od našeg marketinškog sponzora “Info medija grup” - nastavio je Pejaković.

Iako su praktično tek u začetku, u ovom klubu planiraju da već do kraja ljeta održe Međunarodnu reviju na kojoj bi nastupili bokseri iz desetak zemalja.

  • Imamo praktično već sada potvrde o dolasku boraca iz Francuske, Slovačke, Slovenije, Italije, Engleske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i naravno Republike Srpske i FBiH. Naš cilj je da se revija napravi na otvorenom, a kao alternativna poprišta ovog spektakla ponudićemo tvrđavu Kastel, parking ispred velikog “Konzuma” u nekadašnjem krugu “Rudija Čajevca” i “Akvanu”. Ukoliko bi se prijavio veliki broj boksera, razmišljamo da ova revija traje dva dana, a polufinalne borbe bi se održale najvjerovatnije u Gradišci. O ovom ćemo mnogo više znati do kraja ovog mjeseca, jer je potrebno da se još utanače neki detalji - dodao je predsjednik Slavije 1961 Božidar Pejaković.

Treneri

Bokseri Slavije 1961 već nastupaju u Ligi Republike Srpske, a nedavno su bili učesnici i Međunarodne revije u Derventi. Predsjednik kluba Božidar Pejaković ujedno je i trener, a u radu mu pomažu dvojica bivših i to veoma uspješnih boksera Slavije Slobodan Jekić i Bojan Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana