Боксерски клуб Славија 1961: Вратићемо сјај “племенитој вјештини”

Дарко Пашагић
Боксерски клуб Славија 1961: Вратићемо сјај “племенитој вјештини”

Бањалука - Прије непуна три мјесеца, тачније 26. марта у Бањалуци је одржана оснивачка Скупштина Боксерског клуба Славија 1961, која је већ 4. априла регистрована у суду, а већ је постала и пуноправан члан Боксерског савеза Републике Српске и БС БиХ.

Идеја о оснивању клуба потекла је највише од некадашњег успјешног члана БК Славија Божидара Пејаковића, који је око себе окупио бројне боксере, бивше и садашње. Међу њима су се нашли и олимпијски шампион из Лос Анђелеса Антон Јосиповић, те прослављено име бањалучког бокса Драган Батар, који је добио титулу почасног предсједника клуба.

- Циљ нам је да Бањалука ускоро поново постане спортски препознатљива по боксу, али и да младе који воле овај спорт усмјеримо на прави пут. Међутим, прије тога морамо ријешити неке проблеме, а тренутно нам је највећи недостатак дворане за тренирање, јер сада радимо у неадекватним просторима мање квадратуре, иако имамо сву потребну опрему - нагласио је Пејаковић, који је на оснивачкој Скупштини изабран за предсједника Управног одбора.

Ненад Кајкут је именован за предсједника Скупштине, док је први човјек Надзорног одбора Јосиповић. Уз Пејаковића, у Управном одбору за сада су Јово Тулумовић, Александар Марјанац и Душко Бјелинић, а очекује се да се ускоро највише клупско тијело прошири.

- Оснивање нашег клуба наишло је на велику подршку некадашњих чланова Славије, који су расути по цијелом свијету. Помоћ су обећали Славиша Поповић, који је у Француској, Дамир Иванов из Србије, Нермин Шабановић из Аустралије, Милојко Пивљанин из Црне Горе, те Љубан Јаворац и Сабахудин Шувалић из Шведске. Уз нас је предсједник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин, који је такође некада бранио боје Славије. Све у свему, за сада имамо велику подршку, а можда нам највећа стиже од нашег маркетиншког спонзора “Инфо медија груп” - наставио је Пејаковић.

Иако су практично тек у зачетку, у овом клубу планирају да већ до краја љета одрже Међународну ревију на којој би наступили боксери из десетак земаља.

  • Имамо практично већ сада потврде о доласку бораца из Француске, Словачке, Словеније, Италије, Енглеске, Србије, Црне Горе, Македоније, Хрватске и наравно Републике Српске и ФБиХ. Наш циљ је да се ревија направи на отвореном, а као алтернативна попришта овог спектакла понудићемо тврђаву Кастел, паркинг испред великог “Конзума” у некадашњем кругу “Рудија Чајевца” и “Аквану”. Уколико би се пријавио велики број боксера, размишљамо да ова ревија траје два дана, а полуфиналне борбе би се одржале највјероватније у Градишци. О овом ћемо много више знати до краја овог мјесеца, јер је потребно да се још утаначе неки детаљи - додао је предсједник Славије 1961 Божидар Пејаковић.

Тренери

Боксери Славије 1961 већ наступају у Лиги Републике Српске, а недавно су били учесници и Међународне ревије у Дервенти. Предсједник клуба Божидар Пејаковић уједно је и тренер, а у раду му помажу двојица бивших и то веома успјешних боксера Славије Слободан Јекић и Бојан Росић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана