Боксери Славије дочекали меч чекан четврт вијека

Дарко Пашагић
Боксери Славије дочекали меч чекан четврт вијека

Бањалука - Послије 25 година, пет мјесеци и једног дана боксери Славије ће 4. марта у дворани "Борик" од 18 часова имати званичан такмичарски меч са екипом која није из БиХ.

Тог 3. октобра 1991. године у Првој савезној лиги Југославије Бањалучани су савладали београдски Раднички са 12:8, а сада ће у првом колу прве сезоне Регионалне лиге угостити хрватски клуб Сесвете.

- Од тада је прошло више од четврт вијека и коначно је било вријеме да се неке ствари покрену са мртве тачке - нагласио је тренер Славије Божидар Пејаковић који је био учесник меча са Београђанима.

Пред старт у регионалном такмичењу највећи проблем Бањалучана је новац.

- Из властитих средства обезбиједио сам 12.000 марака, колико је потребно да буде одржан меч првог кола, али је неизвјесан одлазак на друго коло када 25. марта гостујемо у Лозници. Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске наредних дана требало би да нам уплати новац, али не знам колико ће то бити брзо реализовано. Прорачуни су да нам за сезону треба око 150.000 марака. За обичног човјека је то пуно, али је значај ове регионалне лиге далеко већи - рекао је директор Славије Душко Бјелинић.

Добар дио трошкова за организацију домаћих мечева отпашће на премије боксера, али и на трошкове такмичара Славије, који нису из Бањалуке.

- У овом тренутку пола наше екипе је из града на Врбасу, а пола је са стране што нам представља додатни проблем. За све њих ово такмичење је велики изазов, али и стицање огромног искуства за будућност. Зато не можемо обећати неке врхунске резултате, али борбу до посљедњег атома снаге сигурно - нагласио је тренер Славије Златимир Бурић.

Једна од узданица Бањалучана биће Марко Чолић, који се већ окушао и на професионалном рингу.

- Као што је познато олимпијски и професионални бокс су се ујединили тако да више нема проблема да се наступа на оба фронта. За све учеснике ово ће бити важна карика у каријери јер ће 20 најбољих боксера из свих осам тежинских категорија стећи право наступа у Свјетској лиги наредне сезоне - рекао је Чолић.

Пропозиције

Мечеви Регионалне лиге биће одржани у осам тежинских категорија (до 56 килограма, до 60 кг, до 64 кг, до 69 кг, до 75 кг, до 81 кг, до 91 кг и преко 91 кг). Сваки клуб на вагању мора имати минимално седам исправних боксера да би наступио на мечу, јер ће у супротном изгубити меч службених резултатом 14:0. У првом колу снаге ће одмјерити Лазаревац - Радник, Пинк Пантер - Војводина Спартак, док је Лозница слободна. У сваком тиму највише тројица боксера могу бити странци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана