Bijeljinci već zaradili 240.000 evra

Darko Pašagić
Bijeljinci već zaradili 240.000 evra

Bijeljina - Osim promocije na međunarodnoj sceni fudbaleri Radnika značajno će popuniti klupsku kasu, jer im igranje u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope donosi sigurnih 240.000 od Evropske fudbalske federacije.

UEFA je prošle godine povećala nagradni fond za svoja takmičenja, pa će tako Bijeljinci inkasirati ovaj iznos umjesto dosadašnjih 200.000. U slučaju da prođu prvu rundu biće nagrađeni sa dodatnih 260.000 evra, a nastup u trećem kolu kvalifikacija “vrijedi” još 280.000. Klubovi eliminisani u plej-ofu dobijaju dodatnih 300.000, a plasman u grupnu fazu donosi svakom klubu po 2,9 miliona evra. Kada se tome doda eventualna zarada od ulaznica, TV prava i sponzorskih ugovora nema sumnje da izlazak u Evropu garantuje značajno poboljšanje “krvne slike”.

- Za nas je i ovih garantovanih 240.000 evra stvarno veliki novac i iznosi trećinu godišnjeg budžeta. Bilo bi sjajno da još dobijemo neku ekipu iz okruženja, pa da troškovi gostovanja ne budu previše veliki. Ne smijem ni da zamislim koliko bi nam značilo ako bismo prošli prvo kolo. Pored finansija, naravno, vrlo važno je što smo dobili priliku i mogućnost da Radnik, Bijeljinu, Republiku Srpsku i BiH predstavimo na evropskoj sceni - naglasio je generalni direktor Radnika Nebojša Tomić.

Kako Gradski stadion u Bijeljini ne ispunjava uslove propisane UEFA, Bijeljinci su još pred početak sezone kao grad domaćina za organizaciju međunarodnih utakmica prijavili Banjaluku.

- I prije tri godine smo igrali na Gradskom stadionu u Banjaluci i tada nam je mnogo pomoglo rukovodstvo Borca. Očekujem da i ovaj put budu uz nas - nastavio je Tomić.

Rekao je da su se svi u klubu potajno nadali da Drugostepena komisija za licenciranje neće dati Željezničaru “zeleno svjetlo” za Evropu.

- Želim da pohvalim nadležne komisije FS BiH koje su proteklih dana imale pritiske da bi odluka Komisije za licenciranje bila promijenjena. Savez je još jednom pokazao dosljednost i principijelnost. Što se nas tiče, mi smo ispoštovali sve ono što je FS BiH tražio da bismo dobili licencu. Moramo veoma brzo djelovati i vidjeti šta i kako dalje. Nastup u Evropi smanjiće odmor igračima, ali ćemo o tome tek poslije današnje utakmice finala Kupa Republike Srpske, u kojoj želimo da u duelu sa Krupom odbranimo pehar. Onda ćemo sa šefom stručnog štaba Mladenom Žižovićem napraviti plan priprema, transfer listu, ali i spisak eventualnih pojačanja za Evropu, ali i narednu sezonu. Već smo završili posao sa Demirom Pecom, koji je produžio ugovor na dvije godine - dodao je Tomić.

Start 11. jula

Susreti preliminarne runde kvalifikacija za Ligu Evrope igraće se 27. juna i 4. jula, ali u njima neće biti klubova iz BiH. Pobjednicima tih sedam duela priključiće se još 87 klubova, među kojima su Radnik, Široki Brijeg i Zrinjski, koji će nastupiti u prvom kolu kvalifikacija, a mečevi ove runde su na rasporedu 11. i 18. jula. Drugo kolo kvalifikacija igra se 25. jula i 1. avgusta, treće 8. i 15. avgusta, a plej-of 22. i 29. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana