Бициклистички крем стиже у Бањалуку

Душан Репија
Бициклистички крем стиже у Бањалуку

Бањалука - Предсједник Европске бициклистичке федерације (ECF) Роко Катанео и потпредсједник Свјетске федерације (UCI) Ренато ди Роко, као и остали водећи људи свјетског бициклизма у петак и суботу боравиће у Бањалуци.

Разлог њиховог доласка јесте одржавање конгреса Балканске бициклистичке уније (BCU) у граду на Врбасу, што је велико признање за овдашње бициклистичке раднике. Иако Република Српска и БиХ немају довољно новца да овај изузетно скуп спорт достигне свјетски ниво, труде се на све начине да унаприједе постојећи и ураде најбоље што могу са онолико новца колико имају. То су препознали најутицајнији људи из свијета двоточкаша, а њихова посјета Бањалуци сигурно ће одјекнути у бициклистичким круговима. Податак да је домаћин претходног конгреса прије двије године био Истанбул, а да је сада Бањалука добила ту част говори колики је успјех сама организација оваквог догађаја.

- Самим доласком исказали су нам велико поштовање, а ми ћемо њихову посјету покушати искористити да извучемо што више користи. Бициклизам је спорт који има традицију на овим просторима, БСК ове године слави 120. рођендан, што они сигурно знају, а трка "Београд - Бањалука" већ је постала један од највећих спортских брендова са ових простора, јер је од ове године члан прве категорије. Ово нам је прилика да се додатно позиционирамо на мапи важних и утицајних, што ћемо сигурно искористити - рекао је домаћин конгреса и потпредсједник Балканске бициклистичке уније Владимир Куваља.

Осим разговора о унапређењу бициклизма на овим просторима, врло важна ставка на конгресу биће предстојећи избори за првог човјека Европске бициклистичке федерације. Како BCU има 12 делегата у скупштини ECF, игра врло значајну улогу у избору челника.

- Балканци чине скоро четвртину гласачке машинерије, па предсједник готово увијек постаје онај који добије нашу подршку. Катанеу мандат истиче у марту, а има много кандидата који би жељели да га наслиједе. Главни је први човјек руског бициклизма Александер Гусјатњиков који такође долази да лобира за своју кандидатуру. Биће врло занимљиво - рекао је Куваља.

Официјални дио почиње у суботу у девет часова у хотелу "Босна", а угледни гости стићи ће дан раније, па ће имати прилику да испробају српске специјалитете на вечери коју ће им приредити организатор.

Подршка министарства

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске подржаће организацију овог догађаја.

- Част нам је што овакво друштво долази у Бањалуку и Републику Српску. Не дешава се сваки дан да људи који воде неки спорт стижу код нас, па ћемо се трудити да их угостимо на најбољи начин, али и да остваримо сарадњу од које ћемо имати користи у будућности - рекао је помоћник министра породице, омладине и спорта Драган Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана