Biciklistički karavan kreće iz Beograda

Milan Zubović
Biciklistički karavan kreće iz Beograda

Banjaluka - Sad već tradicionalna biciklistička trka između dvije prestonice srpskog naroda startuje u subotu u Beogradu, a završava se u nedjelju u Banjaluci.

Start prvog dijela zakazan je za subotu u deset časova, a oko 200 biciklista trebalo bi da prevezu 160 kilometar i stignu u Brčko poslije 13 časova. Kao i svih prethodnih izdanja, biciklisti će bez zaustavljanja preći granicu između Srbije i BiH. Biciklisti će poslije odmora biti prevezeni u Teslić, odakle će u nedjelju ujutru preko Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša stići u Banjaluku, gdje će napraviti pet krugova i proći kroz cilj na Trgu Krajine. Iako učešće velikog broja takmičara iz 30 zemalja, kao i sama ruta trke zahtijevaju obimnu organizaciju, direktor trke Vladimir Kuvalja ističe da je sve spremno za veliki spektakl.

- Kada smo 2007. godine održali prvu trku nismo ni sanjali da ćemo devet godina poslije biti tu gdje smo sada. Učesnici su iz godine u godinu sve poznatiji, a dokaz da je organizacija dobra daju nam naši stalni učesnici koji iz godine u godinu rastu zajedno sa nama - rekao je Kuvalja.

Pored toga što će ovo izdanje poslije šest godina startovati u Srbiji, a završiti se u Republici Srpskoj, organizatori su odlučili da skrate dužinu trajanja trke sa tri na dva dana.

- Ne smatram da smo zbog toga izgubili kvalitet, naprotiv. Ove godine imamo čast da su naši gosti biciklisti slovenačke Adrije, jednog od najboljih timova u Evropi, a tu su i poznati biciklisti iz gotovo svih zemalja Evrope, koji će pored prestiža i novčanih nagrada skupiti poene za učešće na Olimpijskim igrama u Riju. Ukoliko jedan biciklista pobijedi na obje trke osvojiće 80 bodova, a za nastup u Brazilu 2016. godine potrebno je da sakupi 100 bodova. To je dokaz koliko ja ova trka kvalitetna - rekao je Kuvalja.

Ovogodišnje izdanje trebalo bi da bude uvertira za ono što slijedi iduće godine, jer organizatori planiraju da se vozi više etapa, a da ime trke bude Velika nagrada Republike Srpske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana