Бициклистичка трка званично ушла у елиту: Београд - Бањалука у првој категорији

Душан Репија
Бициклистичка трка званично ушла у елиту: Београд - Бањалука у првој категорији

Бањалука - Међународна бициклистичка унија (УЦИ) званично је потврдила да је трка "Београд - Бањалука" ушла у прву категорију, што значи да ће на њој учествовати неки од најбољих тимова и возача свијета.

Радосну вијест директор трке Владимир Куваља добио је 12. октобра када му је стигао мејл из Швајцарске, послије чега је ушао на сајт УЦИ и у календару за 2018. годину видио трку у елитној категорији.

- Нисам могао да вјерујем, иако сам знао да смо урадили све како би се ово десило. Интензивно радимо на овоме од 2013. године, а 2015. смо добили највише оцјене за организацију трке у другој категорији и то је било зелено свјетло. Послије посљедње трке у априлу имали смо обећања да ће се ово десити, али сам био скептичан све док није стигла званична потврда - рекао је Куваља.

Када је 2007. године заједно са оцем Тихомиром направио прву трку на којој је учествовало 70 бициклиста, није могао ни да сања да ће се десити овако нешто. Већ идуће године УЦИ је уврстио трку у календар, а квалитет је растао из године у годину. Труд и рад исплатили су се крајем 2015. године када је "Београд - Бањалука" увршћена међу 100 најбољих трка свијета и то као једина из друге категорије.

- Фудбалским рјечником речено, ово је Лига шампиона, а до сада смо били Лига Европе - рекао је Куваља.

Напредак у категоризацији подразумијева и повећање трошкова. До сада је буџет био 60.000 евра, а сада је потребан износ од бар 100.000 евра.

- Отворили смо врата највећим екипама, попут Астане, Скаја, Катјуше, Квик Степа и других. Међутим, за долазак једне екипе према правилима је потребно издвојити минимално 2.000 евра, а поједине екипе траже и до 10.000 евра. Покушаћемо да у сарадњи са трком кроз Хрватску, која је непосредно прије наше, направимо пакет за учешће како бисмо прошли што јефтиније. С обзиром на то да расте и фонд награда, као и број комесара и људи из УЦИ-ја, али и цијене смјештаја, потребно нам је најмање 100.000 евра. Надам се да ћемо успјети све изгурати, наравно уз већу помоћ државе, министарстава и градова домаћина - рекао је Куваља.

Трка је на програму 28. и 29. априла и први пут ће бити етапна.

- Сигурно ће бити двије етапе, а можда и три. Сада су на потезу градови који желе да угосте караван. Већ смо почели преговоре, а интензивираћемо их у наредном периоду. Имао сам састанак и са помоћником министра породице, омладине и спорта Драганом Јаћимовићем и утисци су позитивни. Надам се да ће сви схватити да је ово најквалитетнији спортски догађај у БиХ послије рата, јер се не сјећам да је неко добио организацију такмичења на којем учествују највеће звијезде неког спорта - закључио је Куваља.

Жута мајица

Како је трка етапна, побједник ће обући чувену жуту мајицу, баш као и побједник Тур де Франса.

- То је мајица која симболизује најбољег у генералном пласману. Она не мора бити жута, с обзиром на то да организатори могу да је продају спонзору, што ћемо и ми урадити, па онда најчешће буде у бојама које спонзор одреди - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана