Biciklistička trka “Beograd - Banjaluka” najljepša razglednica Srpske

Dušan Repija
Biciklistička trka “Beograd - Banjaluka” najljepša razglednica Srpske

Banjaluka - Sve je spremno za 13. izdanje biciklističke trke “Beograd - Banjaluka” koja će prvi put od osnivanja imati četiri etape, a prva od njih zakazana je za sutra od Beograda do Vlasenice.

Od utemeljenja do danas trka je prošla jako dug i komplikovan put, ali je zahvaljujući predanom radu organizatora, te pomoći republičkih i gradskih vlasti došla do toga da se komotno može posmatrati kao brend i najljepša razglednica Republike Srpske. Stoga je pored sportskog značaja vrlo važna i sa aspekta turizma, što iz godine u godinu prepoznaje sve više lokalnih zajednica koje se praktično utrkuju da ugoste karavan.

- Mogu da kažem da je ova trka izvukla maksimum iz nas, jer je organizacija vrlo komplikovana. Ipak, sve smo stigli na vrijeme, ekipe na terenu odradile su odličan posao i spremni čekamo sutrašnji start u Beogradu - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Predstavljanje timova biće upriličeno večeras u Beogradu ispred Hrama Svetog Save, a onda će poslije prespavane noći put Vlasenice krenuti 176 takmičara iz 30 svjetskih zemalja. Ta etapa ima i status “kraljevske” jer je duga 250 kilometara. Biciklisti će preko Bijeljine, Zvornika i Milića stići u Vlasenicu, jedinu opštinu domaćina cilja i starta, jer će u petak biciklisti iz ovog mjesta krenuti u Brčko preko Milića, Zvornika i Lopara. Karavan se potom seli u Bijeljinu, odakle u subotu kreće ka Tesliću prolazeći kroz Brčko, Šamac, Modriču i Doboj. Četvrta etapa startuje iz Prnjavora, a vozi se preko Dervente, Srpca, Razboja, Topole i Laktaša, da bi tradicionalno završila krugovima u Banjaluci.

- Titulu od prošle sezone brani vozač iz slovenačke Adrije Gašper Katrašnik, ali s obzirom na to da je on sprinter, imaće vrlo težak zadatak. Prve dvije etape više odgovaraju vozačima kojima odgovara brdo i tu bi mogla da padne odluka o ukupnom plasmanu. Uspjeli smo da okupimo kvalitetne ekipe poput pomenute Adrije, ali i italijanskog Sanđeminija i D'amika, poljskog tima CCC, te tri njemačke ekipe. Prvi put nam dolazi tim iz Kolumbije, a tu su i Česi, Kazahstanci, Austrijanci, te reprezentacije Slovenije, Mađarske i Srbije, za koju vozi Banjalučanin Dušan Kalaba - rekao je Kuvalja.

Generalni pokrovitelj događaja je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a veliki doprinos dalo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

- Ova trka je najljepša promocija biciklizma, a ujedno i ljepota Srpske kao i gostoprimstva naših ljudi koji uvijek na najbolji način dočekaju goste. Ministarstvo je odavno prepoznalo njen značaj i tako će biti i ubuduće - rekao je pomoćnik ministra Dragan Jaćimović.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka Dragan Banjac naglasio je da je trka poseban događaj za najveći grad Srpske, posebno jer će biti uvertira za proslavu Dana grada, 22. aprila.

- Očekujem da predstojeći vikend bude jedan od najljepših u ovoj godini. Pozivam sve građane da izađu i pozdrave bicikliste - rekao je Banjac.

Osim institucija i gradova, velike zasluge za organizaciju imaju i sponzori, a u prvom redu tu su “Triglav osiguranje”, “m:tel”i “Banjalučka pivara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana