Biciklisti donose Banjaluci milione maraka

Dušan Repija
Biciklisti donose Banjaluci milione maraka

Banjaluka - Svjetsko prvenstvo master serije Granfondo u biciklizmu, kojem je Banjaluka domaćin 2021. godine, donijeće ogroman profit gradu, a prve procjene pokazuju da se radi o cifri koja može dostići i deset miliona maraka.

Na osnovu dosadašnjih prvenstava, koja okupe između dvije i tri hiljade učesnika te još toliko u njihovoj pratnji, realno je očekivati da najveći grad Srpske ugosti između pet i šest hiljada ljudi. Kako su na programu četiri trke, svi oni će ostati između pet i deset dana i ono što je najvažnije, troškove prevoza, smještaja i hrane snosiće sami.

- Ovo je sigurno događaj koji će okupiti najveći broj učesnika u istoriji Srpske, ali i kada zavirimo dublje u istoriju, jer koliko se sjećam na ZOI 1984. godine učestvovalo je oko 1.300 sportista. Samim tim je i prilika da profitira grad u kojem će ostati milioni maraka. Poređenja radi, Vareze je 2018. godine profitiralo oko sedam miliona evra i vjerujem da možemo biti na tom nivou, ako ne i bolji, jer imamo šta da ponudimo - rekao je direktor prvenstva Vladimir Kuvalja.

Poseban segment naravno su prirodne ljepote Banjaluke i okruženja gdje će biti vožene trke.

- Biće vožen pojedinačni i ekipni hronometar, drumska trka na 100 i na 150 kilometara. Ruta će sigurno ići preko Manjače i kanjonom Vrbasa, jer svima kojima smo do sada pokazali te predjele su oduševljeni. Turizam je možda i najznačajniji dio ove priče, zato moramo da uradimo posao na najvišem nivou kako bi nam se biciklisti vraćali i poslije Svjetskog prvenstva - rekao je Kuvalja.

Organizacija ovako velikog događaja je vrlo kompleksna i zahtijeva maksimalnu preciznost.

- Već krajem februara nam u posjetu dolaze čelnici Svjetske biciklističke unije (UCI) da obiđu stazu, vide smještajne kapacitete i naravno, sastanu se sa predstavnicima gradskih i republičkih vlasti. Iduće godine smo domaćini jedne kvalifikacione trke, na kojoj će učestvovati oko 1.000 biciklista i to će biti generalna proba za prvenstvo - rekao je Kuvalja.

Učesnici

Granfondo svjetsko prvenstvo održava se u nekoliko disciplina, a u Banjaluci će biti u najmasovnijem, drumskom biciklizmu. Biciklisti imaju 11 kvalifikacionih trka na kojima jure plasman na završnicu. Učesnici su podijeljeni po starosnim kategorijama, a pravo učešća imaju svi stariji od 18 godina. Osim onih koji se bave biciklizmom amaterski i na nižem nivou, pravo učešća imaju i profesionalci koji u toj godini nisu bili članovi “World tour ” ekipa - onih koje učestvuju na Tur d' Fransu ili Điru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana