Beskrajni Šekularac u Banjaluci i Bileći

M. Z.
Beskrajni Šekularac u Banjaluci i Bileći

Banjaluka - "Beskrajni Šekularac", knjiga o jednom od najvećih fudbalskih majstora nekadašnje Jugoslavije, autora Dobrivoja Bobija Jankovića, izazvala je veliko interesovanje na cijelom prostoru Balkana i postala hit, a uskoro će biti promovisana u Banjaluci, pa zatim u Bileći gdje je 1963. godine služio vojsku.

O Šekularcu je 1962. godine snimljen igrani film sa njim u glavnoj ulozi "Šeki, pazi, snima se" koji je punio bioskopske dvorane širom Jugoslavije, a sudeći prema interesovanju, knjiga bi mogla da nadmaši sve što je do sada napisano i snimljeno o životu i karijeri druge "Zvezdine zvijezde".

Janković, između ostalog, piše kako je 1962. godine, nakon briljantnih partija na prvenstvu svijeta u Čileu Šekularcu izmakla nagrada "Fudbalska lopta" i to sve zbog skandala na utakmici u Nišu između Radničkog i Zvezde kada j, iznerviran sudijskim odlukama i na terenu izubijan od grubih igrača Radničkog, udario sudiju Pavla Tumbasa iz Subotice. Onda je za najboljeg igrača Evrope umjesto njega proglašen Čehoslovak Josip Masopust. Knjiga još govori o nezaboravnim majstorijama Šekija na pariskoj utakmici, kao svjetskom spektaklu između Zvezde i Santosa, kada je prepuni "Park prinčeva" skandirao dvojici neprevaziđenih znalaca Šekularcu i Peleu.

Banjalučki pisac i novinar Tomo Marić u knjizi piše o prvom susretu sa Šekijem u Banjaluci 1962. Prisjetio se euforije u gradu i tokom utakmice Borca i Crvene zvezde koju je gledalo 15.000 ljudi, a Banjaluka tada imala 40.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana