Бенеш испраћен уз “Хеј Словени”

Бенеш испраћен уз “Хеј Словени” 07.09.2018 13:20 | nezavisne.com

Бањалука - По 40. пут химна некадашње Југославије “Хеј Словени” засвирала је у част Маријана Бенеша.

Комеморација једном од најбољих боксера са ових простора и шире одржана је данас у Банском двору у Бањалуцу гдје су се његова породица, поријатељи и поштоваоци, те бројне личности из политичког, спортског и јавног живота још једном са сјетом и поносом присјетили каква је спортска али и људска величина био њихов суграђанин Маријан Бенеш. 

“Маријан је сада међу звијездама гдје му је увијек и било мјесто. Рођен је у Београду али смо га ми увијек сматрали својим. Антологијски меч 1979. у 'Борику' и даље је жив у нашим сјећањима а та Маријанова борба и његова животна енергија никада неће пасти у заборав. Легенде не умиру већ нађу своје мејсто међу звијездама”, казао је Радојичић. 

Од свог пријатеља се опростио и Миле Шестић, прослављени бањалучки дизач тегова. 

“Маријане, пријатељу мој, од тебе се опраштам без суза и плача, баш онако како би ти желио. Изгубио си овај посљедњи меч али си младе научио шта је понос”, казао је Шестић. 

Драган Батар, прослављени бањалучки боксер и некадашњи предсједник Боксерског клуба Славија казао је да нема мјеста у Европи, а да нису чули за Маријана Бенеша. 

“Гдје год да сам отишао и коме год да сам рекао да сам из Бањалуке одмах био добио договор: 'Бенеш, Бенеш'. Маријан је био велики спортиста и још бољи човјек. Једном приликом када је морао да се бори против Звонка Вујина а када га је побиједио није славио већ је заплакао и рекао ми: 'Како да славим када сам срушио свог идола'. Такав је био Маријан Бенеш”, казао је Батар.  

Боксерска легенда Тадија Качар каже да је Маријан Бенеш увијек са ринга одлазио уздингута чела, без обзира да ли је побиједио или изгубио.

“Тешко ми је прихватити да нас је напустио сјајни борац и шампион. Био је борац, џентлмен, патриота и велика људина. Имао је челичне песнице, лавље срце и уметничку душу. Његовим одласком отишао је највећи међу нама. Драги пријатељу, ти си одавно у легенди, сада си само закован у златни рам”, рекао је Качар.

Комеморација је завршена пјесомом коју је Маријан обожавао “Због једне дивне црне жене”, а сахрана је данас у 14 часова на гробљу “Свети Марко” у Бањалуци.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица