Banjaluku dotaknuo dašak metropola

Dušan Repija
Banjaluku dotaknuo dašak metropola

Banjaluka - Pobjednik prvog "Dukat fit Banjaluka polumaratona", koji je održan u subotu naveče, u muškoj konkurenciji je Božidar Vujić dok je među damama najbolja bila trostruka učesnica olimpijskih igara Lusija Kimani.

Vujić je 21 kilometar pretrčao za 1:13:38, samo šest sekundi brže od Slaviše Bunića, dok je treći na cilj stigao Davor Vidović (1:18:00). Kimanijeva je još jednom bila ubjedljiva (1:22:29) i slavila ispred Jelene Kosić (1:29:26 ), a treće mjesto zauzela je Tijana Gligić Kosić (1:45:48).

- Jako sam zadovoljan s obzirom na to da se uglavnom takmičim na pet ili deset kilometara. Ovo je moj tek drugi polumaraton tako da sam presrećan, jer mi je ovo najbolje vrijeme. Inače nastupam na trkama na pet i deset kilometara za Atletski klub Istočno Sarajevo iako sam iz Prijedora - rekao je Vujić.

Kimanijeva je takođe zadovoljna pobjedom i vremenom, s obzirom na to da je iduće subote očekuje trka na "Zagrebačkom polumaratonu".

- Bila je ovo odlična provjera za mene i nešto novo za većinu takmičara. Trčanje po noći je lijepo, staza je bila interesantna sa mnogo krivina, ali smo se snašli. Sve u svemu, utisci za prvi put su više nego dobri - rekla je Kimanijeva.

U trci "Jelen free run " trijumfovali su Tea Oljača i Branimir Šatara. Dionica od pet kilometara privukla je na stotine rekreativaca. Sjajno veče u najvećem gradu Srpske otvorili su oni najmlađi, školarci banjalučkih osnovnih škola, koji su pokazali da "kraljica sportova" ima budućnost i da će za nekoliko godina upravo neko od njih kao od šale osvajati duge pruge.

Prvi noćni polumaraton je u potpunosti opravdao očekivanja s obzirom na to da je više od 1.000 učesnika imalo podršku gledalaca duž cijele staze, a najviše ih je naravno bilo na Trgu Krajine. Pokazalo se da su organizatori napravili odličan potez kada su po uzoru na mnogo veće gradove odlučili da organizuju ovu trku, što su gledaoci prihvatili sa oduševljenjem i dodali novu dimenziju cijelom događaju.

Direktor polumaratona Vladimir Kuvalja bio je prezadovoljan kako je sve proteklo, a posebno je zahvalio policiji.

- S obzirom na to da prvi put organizujemo polumaraton, mislim da je bilo odlično, a i čuli smo pozitivne utiske učesnika. Posebno bih pohvalio policiju, koja je odradila odličan posao, jer nije lako obezbijediti ovako veliki događaj, s obzirom na dužinu staze - rekao je Kuvalja.

Ovako lijep događaj ne bi bilo moguće organizovati bez pomoći sponzora, u prvom redu kompanije "Lactalis BH ".

Drugovi trčali za Novu

Dodatni šmek cijelom događaju dala je "Magnetrans" štafetna trka takođe duga 21 kilometar, s tim što su tri takmičara trčala po sedam kilometara. Iako je zabava bila ispred rezultata, ostaće zabilježeno da je štafeta zanimljivog imena "Run for Novo R" i još zanimljivijeg objašnjenja tog imena zauzela prvo mjesto. Naime, tri momka koja su osvojila prvo mjesto poklonili su nagradu svom prijatelju Novi koji je sticajem nesrećnih okolnosti izgubio novac koji je skupljao od mještana za izgradnju seoskog puta.

Banjaluka dobija i maraton

Vladimir Kuvalja je najavio organizovanje i prvog maratona u najvećem gradu Srpske.

- To bi bila velika stvar za grad. Svaka metropola ima polumaraton, a mislim da Banjaluka ima potencijal za tako nešto. I na polumaratonu smo imali učesnike iz desetak zemalja svijeta, a maraton bi sigurno privukao još veću pažnju. Vjerujem da ćemo već iduće godine organizovati trku na 42 kilometra - rekao je Kuvalja.

Nikad nije kasno

Jedan od junaka polumaratona svakako je Žarko Novaković koji je prvi polumaraton istrčao u 62. godini.

- Ovo je dokaz da nikad nije kasno. Doduše, rekreativno se već duže vrijeme bavim trčanjem i ranije sam nezvanično trčao 21 kilometar, ali ovo je prvi put zvanično - rekao je Novaković.

Gosti iz Čilea

Kristijan Sepulpeda iz Čilea prvi put u životu istrčao je 21 kilometar i to baš u Banjaluci.

- Prelijep je grad, zaista je lijepo. Osjećam se odlično iako sam poprilično umoran - rekao je zadovoljni Sepulpeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana